skład / składniki
metoda gotowania
rozpocznij gotowanie od przygotowania wszystkich składników:
- umyj mięso, jeśli to konieczne, oczyść z żył, pokrój na średnie kawałki;
- ugotuj buraki;
- warzywa umyć, obrać, marchew i buraki zetrzeć na średniej tarce, pozostałe warzywa pokroić na małe kawałki;
- warzywa, czosnek, cebulę umyć i posiekać;
- przygotuj przyprawy.
dalej jest bezpośrednio gotowanie na ogniu:
- rozgrzej patelnię i połóż na niej mięso bez mieszania, przykryj pokrywką na kilka minut;
- W tym czasie mięso puści sok, a teraz nadszedł czas, aby go wymieszać, gotować pod pokrywką przez kilka minut;
- w międzyczasie mięso się zrumieni - ułóż na wierzchu pokrojone ziemniaki, pomidory i paprykę, startą marchewkę;
- dodaj 100 ml wody i gotuj, aż utworzy się pierścień wodny pod przykryciem;
- po zmniejszeniu ciepła do niskiego i po wytworzeniu próżni pod pokrywką, gotuj przez 35 minut;
- następnie dodaj starte buraki, sok z cytryny i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5-10 minut;
- dodaj posiekane zioła, cebulę i czosnek, przyprawy, liść laurowy i sól;
- wlej wcześniej przygotowaną wrzącą wodę, przykryj i gotuj przez kolejne 15 minut;
- następnie wyłącz ogrzewanie i pozwól naczyniu parzyć przez kolejne 20 minut.
barszcz jest gotowy! Wszystkiego najsmaczniejszego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g