pyszny barszcz gotowany na parze na patelni wok

barszcz na patelni? Bardzo smaczne i aromatyczne, jeśli jest to patelnia wok! Próbowałem ostatnio gotować wok na patelni... barszcz. Okazało się niesamowicie smaczne i aromatyczne. Rodzina też lubiła. Dzielę się przepisem!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 50 % 4 g
32 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

rozpocznij gotowanie od przygotowania wszystkich składników:

- umyj mięso, jeśli to konieczne, oczyść z żył, pokrój na średnie kawałki;
- ugotuj buraki;
- warzywa umyć, obrać, marchew i buraki zetrzeć na średniej tarce, pozostałe warzywa pokroić na małe kawałki;
- warzywa, czosnek, cebulę umyć i posiekać;
- przygotuj przyprawy.

dalej jest bezpośrednio gotowanie na ogniu:

- rozgrzej patelnię i połóż na niej mięso bez mieszania, przykryj pokrywką na kilka minut;
- W tym czasie mięso puści sok, a teraz nadszedł czas, aby go wymieszać, gotować pod pokrywką przez kilka minut;
- w międzyczasie mięso się zrumieni - ułóż na wierzchu pokrojone ziemniaki, pomidory i paprykę, startą marchewkę;
- dodaj 100 ml wody i gotuj, aż utworzy się pierścień wodny pod przykryciem;
- po zmniejszeniu ciepła do niskiego i po wytworzeniu próżni pod pokrywką, gotuj przez 35 minut;
- następnie dodaj starte buraki, sok z cytryny i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5-10 minut;
- dodaj posiekane zioła, cebulę i czosnek, przyprawy, liść laurowy i sól;
- wlej wcześniej przygotowaną wrzącą wodę, przykryj i gotuj przez kolejne 15 minut;
- następnie wyłącz ogrzewanie i pozwól naczyniu parzyć przez kolejne 20 minut.

barszcz jest gotowy! Wszystkiego najsmaczniejszego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy