Sałatka Jeż z grzankami

prosta sałatka. Piękne, satysfakcjonujące i smaczne! Wiele osób uwielbia krakersy w sałatce. W tym przepisie są używane jako "igły" jeża. Sałatka jest delikatna, smaczna, pięknie wygląda na stole. Dzieci też będą chciały tego spróbować.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 63 % 25 g
węglowodany 18 % 7 g
283 kcal
IG: 71 / 29 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój biały chleb na cienkie małe kawałki. Będą to & quot; igły & quot; jeża. Gotuj kurczaka w osolonej wodzie do miękkości. Warzywa i jajka gotujemy. Wszystko schładzamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce, sól do smaku. Mieszam trochę z majonezem, więc sałatka jest bardziej soczysta. Możesz położyć warstwę na naczyniu i posmarować majonezem tylko na wierzchu(kto lubi).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kładziemy warstwę ziemniaków, nadając wydłużony kształt jeża. Posmaruj majonezem na wierzchu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj kurczaka, dodaj trochę majonezu i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż kurczaka na warstwie ziemniaków. W razie potrzeby smarujemy. Kolejne warstwy układamy tak, aby kształt jeża zwężał się ku górze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następna warstwa to wędzony ser kiełbasiany, starty na grubej tarce. Tutaj możesz lekko przycisnąć twarz jeża z góry.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następna warstwa to marchewka. Sól do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wcieraj żółtko na wierzch, lekko nasmaruj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostatnie trzy białka na drobnej tarce. Nie smaruj góry.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I na koniec kładziemy jeż & quot; igły & quot; z krakersów. Z suszonych śliwek wycinamy oczy i nos. Sałatka & quot; Jeż & quot; gotowa. Wkładamy go do lodówki, aby trochę nasączyć. Smacznego!

możesz użyć dowolnego mięsa według własnego gustu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Ser kiełbasiany - 268   kcal/100g

Podobne przepisy