skład / składniki
metoda gotowania
Grzyby drzewne w tym daniu używa się świeżych, ale można też wziąć suszone. W takim przypadku należy je namoczyć w gorącej wodzie na godzinę przed rozpoczęciem gotowania (lub pozostawić w zimnej wodzie na całą noc). Po spuszczeniu wody i kontynuowaniu gotowania zgodnie z instrukcją.
1. Przygotowujemy składniki:
- umyj grzyby pod bieżącą wodą, wytrzyj, odetnij łodygi, podziel grzyby na małe kawałki,
- umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikiem papierowym, drobno posiekaj, oddziel białą i zieloną część, przenosząc je do różnych misek,
- umyj marchewki, również wysusz, obierz i pokrój w cienkie plasterki,
- myję kapustę pekińską, osuszamy ręcznikiem papierowym, wycinamy łodygi, po czym kroimy liście w kwadraty o boku około 4-5 cm, a łodygi na kawałki proporcjonalne do długości liści,
- kawałek korzenia imbiru myjemy, myjemy i drobno siekamy,
- myjemy i suszymy groszek, odcinamy końcówki, usuwamy twardą część wzdłuż szwu, odsłaniając strąki, które kroimy na połówki (lub jeszcze mniejsze w zależności od wielkości strąków),
- tofu kroimy w kostkę o boku około 1,5 cm (warto zauważyć, że tofu powinno być wystarczająco twarde, aby się nie rozpadło, w przeciwnym razie gotowe danie może zamienić się w owsiankę).
2. Umieść funchozę w gorącej wodzie przez około 3 do 5 minut-makaron powinien stać się miękki, ale nadal elastyczny, jakby zachował pewną twardość w środku. Następnie spuść wodę i odłóż makaron na bok. Funchoza sama w sobie jest praktycznie bez smaku, ale gdy zostanie nasycona sosem, będzie cudownie!
4. Umieść dużą głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej do niej rafinowany olej roślinny. Gdy olej wystarczająco się rozgrzeje, włóż do niego posiekany imbir i posiekaną białą część cebuli i pozostaw zieloną do dekoracji gotowego dania. Smażyć z ciągłym mieszaniem, aż cebula będzie miękka. Z czasem zajmuje to nie więcej niż 3 minuty.
5. Dodaj łodygi kapusty i marchewki na patelnię do imbiru i cebuli. W tym samym czasie rozcieńczyć pastę miso wodą, dobrze wymieszać i wlać na patelnię, doprowadzić do wrzenia. Gdy tylko płyn na patelni się zagotuje, włóż do niego przygotowane grzyby i pokrojone w kwadraty liście kapusty pekińskiej. Dodaj również olej sezamowy i sos sojowy na patelnię, wszystko wymieszaj, przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj wszystko razem przez 5 minut.
6. Następnie włóż funchozę na patelnię, dodaj groszek i kostki tofu. Gotuj jeszcze 5 minut na najmniejszym ogniu. Funchoza powinna wchłonąć prawie cały płyn. Jeśli chcesz uzyskać więcej sosu, możesz dodać trochę więcej gorącej wody. Pod koniec gotowania próbujemy i w razie potrzeby dodajemy sól, delikatnie mieszamy.
gotowe danie posyp posiekaną zieloną cebulą i podawaj z ryżem lub samodzielnie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Miso - 199 kcal/100g
- Pasta Miso - 199 kcal/100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Tofu - 72 kcal/100g
- Makaron Szklany - 351 kcal/100g
- Grzyby drzewne - 91 kcal/100g