chrupiące gofry cukrowe na patelni

trudno uwierzyć, że tak łatwo jest zrobić te chrupiące smakołyki! Pyszny, niezwykły i szybki deser bez kosztów.
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 88 % 51 g
242 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj białko z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj mleko, mąkę i zagniataj ciasto bez grudek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na zimnej powierzchni patelni rozsmaruj trochę ciasta bardzo cienko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opiekaj gofr na małym ogniu z jednym

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I po drugiej stronie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwiń na ciepło, w przeciwnym razie pęknie. Lepiej jest użyć dwóch patelni, wtedy na przemian ostygną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy