Rydzyk z jajkiem

pyszny obiad grzybowy, bardzo prosty w przygotowaniu! . Ryzhiki z jajkiem to całkiem przyzwoite danie na obiad. Grzyby są natychmiast smażone, a następnie wypełnione jajkiem, okazuje się bardzo smaczne!
ValliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 24 % 4 g
116 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Oczyść grzyby, dokładnie umyj, odetnij końce nóg, pokrój grzyby na małe kostki, smaż na oleju roślinnym (weź połowę porcji) na złoty kolor.

2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie, usmaż na pozostałym oleju roślinnym, smaż do miękkości, a następnie połącz z grzybami, solą i pieprzem do smaku.

3. Rozbij jajka do miski, ubij trzepaczką. Koperek i pietruszkę myjemy, siekamy nożem, dodajemy do masy jajecznej. Wszystko dobrze wymieszaj.

4. Wlać grzyby z cebulą mieszanką jajeczną, przykryć pokrywką, gotować na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 5-7 minut.

podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Rydzyki świeże - 17   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy