Rydzyk z jajkiem
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyść grzyby, dokładnie umyj, odetnij końce nóg, pokrój grzyby na małe kostki, smaż na oleju roślinnym (weź połowę porcji) na złoty kolor.
2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie, usmaż na pozostałym oleju roślinnym, smaż do miękkości, a następnie połącz z grzybami, solą i pieprzem do smaku.
3. Rozbij jajka do miski, ubij trzepaczką. Koperek i pietruszkę myjemy, siekamy nożem, dodajemy do masy jajecznej. Wszystko dobrze wymieszaj.
4. Wlać grzyby z cebulą mieszanką jajeczną, przykryć pokrywką, gotować na średnim ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 5-7 minut.
podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Rydzyki świeże - 17 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g