skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej kefir do rondla i lekko podgrzej (powinien być ciepły, ale nie gorący).
2. Dodaj jajko (jeśli Duże-jedno, małe-dwa), cukier, sól, sodę i wymieszaj.
3. Włóż mąkę (około 1,5 szklanki), włóż tyle, aby masa była jak dobra gęsta śmietana, wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
4. Mleko doprowadzamy do wrzenia i cienkim strumieniem wlewamy do masy, cały czas mieszając (tak warzymy nasze ciasto!).
5. Jeśli twoim zdaniem ciasto jest płynne, dodaj trochę mąki (nie martw się, większość jest już "ugotowana").
6. Dodaj 1-2 łyżki. l olej roślinny, wymieszaj
ciasto do pieczenia naleśników jest gotowe!
piecz naleśniki najlepiej na żeliwnej patelni.
nasmaruj patelnię olejem roślinnym tylko przed pierwszym naleśnikiem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g