chaczapuri na patelni z twarogiem i twardym serem szybki

pyszne i aromatyczne chaczapuri na śniadanie w kilka minut! Pyszne chaczapuri na śniadanie przygotowuje się w ciągu kilku minut i okazuje się, że ma złotą skórkę, delikatne ciasto i wspaniały aromat. To danie, pochodzące z Gruzji, to tortilla z serem. Ten przepis można nazwać superszybkim chaczapuri, ponieważ jest przygotowywany szybko przez zmieszanie składników i smażony na patelni.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 27 % 12 g
węglowodany 45 % 20 g
231 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do miski z jajkiem (lepiej użyć ciepłego, aby nie powstały grudki mąki).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę, wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj sodę gaszoną octem. Wymieszaj, masa powinna stać się bardziej obszerna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel twaróg solą. Zetrzyj ser na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej twaróg i ser do ciasta, dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Okazuje się, że ciasto ma konsystencję podobną do gęstej śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni (lepiej wziąć żeliwo lub z grubym dnem) stopić kawałek masła (zostawiamy mały kawałek do smarowania gotowego ciasta).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy masło się rozpuści, włóż ciasto na patelnię. Smażyć ciasto pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Gdy spód ciasta zostanie usmażony, a na wierzchu pojawią się bąbelki, ostrożnie odwróć ciasto i smaż do miękkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij tortillę z patelni, posmaruj olejem i udekoruj gałązkami pietruszki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tortilla może być podawana do zupy lub spożywana jako samodzielne danie. Chaczapuri jest pyszne z filiżanką świeżo parzonej kawy na śniadanie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda oczyszczona - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy