skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników.
Krok 2:
Ubij jajko trzepaczką.
Krok 3:
Wlej mleko do miski z jajkiem (lepiej użyć ciepłego, aby nie powstały grudki mąki).
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę, wymieszaj, aby nie było grudek. Dodaj sodę gaszoną octem. Wymieszaj, masa powinna stać się bardziej obszerna.
Krok 5:
Zmiel twaróg solą. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 6:
Wlej twaróg i ser do ciasta, dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Okazuje się, że ciasto ma konsystencję podobną do gęstej śmietany.
Krok 8:
Na patelni (lepiej wziąć żeliwo lub z grubym dnem) stopić kawałek masła (zostawiamy mały kawałek do smarowania gotowego ciasta).
Krok 9:
Gdy masło się rozpuści, włóż ciasto na patelnię. Smażyć ciasto pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Gdy spód ciasta zostanie usmażony, a na wierzchu pojawią się bąbelki, ostrożnie odwróć ciasto i smaż do miękkości.
Krok 10:
Wyjmij tortillę z patelni, posmaruj olejem i udekoruj gałązkami pietruszki.
Krok 11:
Tortilla może być podawana do zupy lub spożywana jako samodzielne danie. Chaczapuri jest pyszne z filiżanką świeżo parzonej kawy na śniadanie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda oczyszczona - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g