skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek dokładnie myjemy wieprzowinę i wycieramy ją papierowymi serwetkami, a następnie kroimy mięso na małe kawałki (Szerokość 4 cm) i układamy je w głębokim naczyniu. Obierz cebulę i przekręć 1-2 cebule przez maszynkę do mięsa lub posiekaj w blenderze, pokrój resztę cebuli na duże pierścienie, włóż startą i posiekaną cebulę do miski z mięsem, delikatnie wszystko wymieszaj.
Krok 2:
Teraz sól i dopraw do smaku mielonym pieprzem, wymieszaj wszystko i pamiętaj trochę o mięsie, ale aby nie uszkodzić krążków cebuli.
Krok 3:
Wlej kefir do miski z mięsem i jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Krok 4:
Teraz nasz kebab musi być uciskany i wysłany do marynowania w lodówce na kilka godzin lub lepiej na noc.
Krok 5:
Cóż, wszystko zgodnie z wypracowanym, dobrze znanym wszystkim schematem: naciągamy kawałki mięsa na szaszłyki (5-6 sztuk), naprzemiennie z krążkami cebuli.
Krok 6:
I wyślij Kebab do grilla, aby usmażyć go na pachnącej złotej skórce.
Krok 7:
Gdy wieprzowina jest dobrze zrumieniona, pokrój kilka kawałków mięsa, aby sprawdzić, czy jest gotowa. Jeśli mięso w środku nie jest czerwone, możesz podać nasz kebab do stołu. Smacznego dla wszystkich!
moim zdaniem aromatyczna cebula w kebabie wieprzowym jest nie tylko miłym dodatkiem do mięsa, co więcej jest integralną częścią tego wspaniałego dania, a oto moja wersja jego przygotowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g