udka z kurczaka bez kości z warzywami i serem

najsmaczniejsze i najbardziej soczyste mięso na udach! Chcę zaoferować Ci zrobienie z nich dość prostego i uroczego dania, które może ozdobić nie tylko codzienne, ale także świąteczne menu !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 17 g
tłuszcze 35 % 11 g
węglowodany 10 % 3 g
180 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jeśli to konieczne, ostrożnie oddziel mięso od kości, usuń skórę. Dopraw uda solą, pieprzem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smaż posiekaną cebulę i czosnek nie dłużej niż minutę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pokruszone pomidory / możesz wziąć świeże lub konserwowane we własnym soku, ale w każdym razie usuń skórkę/. Zrób średnie ciepło i odparuj prawie całą ciecz bez pokrywki. Po 10 minutach dodaj wszystkie przyprawy: sól, pieprz, kilka szczypt cukru, bazylię, oregano. Wymieszaj, posmakuj, a jeśli to konieczne, dostosuj smak. Wyjmij z pieca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Panierujemy uda : najpierw z obu stron w mące, potem w ubitym jajku, a na końcu - mieszanka bułki tartej i sera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż je na małym ogniu przez około 3 do 4 minut z każdej strony, bez przykrycia / aby skorupa nie zmiękła, ale pozostała chrupiąca/.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dalej kilka opcji : W-1 bezpośrednio na patelni na udach ułożyć mieszankę pomidorową, posypać tartym serem, przykryć pokrywką na kilka minut, aż ser się stopi i danie jest gotowe do podania. B - 2 udka przełożyć na blachę do pieczenia / jeśli jest ich dużo / i do piekarnika - aż ser się rozpuści. Przenieś B - 3 do pięknej formy ogniotrwałej /w niej podamy/, a następnie pod grill.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W każdym wariancie-na wierzchu warzyw ser i stop go. Smacznego !

podawaj z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.
można przygotować z wyprzedzeniem przed świętami, ale bez sera. Przed podaniem posyp serem i podgrzej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy