skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jeśli to konieczne, ostrożnie oddziel mięso od kości, usuń skórę. Dopraw uda solą, pieprzem.
Krok 2:
Smaż posiekaną cebulę i czosnek nie dłużej niż minutę.
Krok 3:
Dodaj pokruszone pomidory / możesz wziąć świeże lub konserwowane we własnym soku, ale w każdym razie usuń skórkę/. Zrób średnie ciepło i odparuj prawie całą ciecz bez pokrywki. Po 10 minutach dodaj wszystkie przyprawy: sól, pieprz, kilka szczypt cukru, bazylię, oregano. Wymieszaj, posmakuj, a jeśli to konieczne, dostosuj smak. Wyjmij z pieca.
Krok 4:
Panierujemy uda : najpierw z obu stron w mące, potem w ubitym jajku, a na końcu - mieszanka bułki tartej i sera.
Krok 5:
Smaż je na małym ogniu przez około 3 do 4 minut z każdej strony, bez przykrycia / aby skorupa nie zmiękła, ale pozostała chrupiąca/.
Krok 6:
Dalej kilka opcji : W-1 bezpośrednio na patelni na udach ułożyć mieszankę pomidorową, posypać tartym serem, przykryć pokrywką na kilka minut, aż ser się stopi i danie jest gotowe do podania. B - 2 udka przełożyć na blachę do pieczenia / jeśli jest ich dużo / i do piekarnika - aż ser się rozpuści. Przenieś B - 3 do pięknej formy ogniotrwałej /w niej podamy/, a następnie pod grill.
Krok 7:
W każdym wariancie-na wierzchu warzyw ser i stop go. Smacznego !
podawaj z tłuczonymi ziemniakami, ryżem lub innym ulubionym dodatkiem.
można przygotować z wyprzedzeniem przed świętami, ale bez sera. Przed podaniem posyp serem i podgrzej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g