placki ziemniaczane z kiełbasą i ziołami

nie można odmówić tak pysznego dania! Przepyszne placki ziemniaczane z kiełbasą i ziołami uzupełnią nie tylko domowy stół, ale świetnie nadają się również na świąteczny stół ! Są też niskokaloryczne, co samo w sobie jest miłe !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 34 % 10 g
węglowodany 48 % 14 g
161 kcal
IG: 79 / 0 / 21

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obrane ziemniaki zetrzyj na średniej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj drobno startą cebulę wraz z sokiem z cebuli / dla soczystości/, wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, przesianą mąkę, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drobno posiekaną kiełbasę z kiełbasą, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj drobno posiekane ulubione świeże zioła, sól, pieprz do smaku, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na oleju roślinnym na złoty kolor.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gorące placki ziemniaczane na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu i natychmiast podawaj. Smacznego !

śmietana lub kwaśna śmietana, sos czosnkowy, lekka sałatka warzywna dobrze nadają się do placków ziemniaczanych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Kiełbasy wieprzowe - 332   kcal/100g
  • Kiełbasy wołowe - 215   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy