placki ziemniaczane z kiełbasą i ziołami
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obrane ziemniaki zetrzyj na średniej tarce.
Krok 2:
Dodaj drobno startą cebulę wraz z sokiem z cebuli / dla soczystości/, wymieszać.
Krok 3:
Dodaj jajko, przesianą mąkę, wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj drobno posiekaną kiełbasę z kiełbasą, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj drobno posiekane ulubione świeże zioła, sól, pieprz do smaku, wymieszaj.
Krok 6:
Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 7:
Ułóż gorące placki ziemniaczane na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar tłuszczu i natychmiast podawaj. Smacznego !
śmietana lub kwaśna śmietana, sos czosnkowy, lekka sałatka warzywna dobrze nadają się do placków ziemniaczanych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Kiełbasy wieprzowe - 332 kcal/100g
- Kiełbasy wołowe - 215 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g