placki z dżemem chude

cudowne pachnące ciasta z powietrzem! Dżem na ciasta, możesz użyć dowolnego, tylko pożądane, aby nie był zbyt płynny. Pieczenie jest bardzo smaczne, zrób dwa razy więcej ciasta na raz, ponieważ ciasta są bardzo szybko demontowane!
lerikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 23 % 15 g
węglowodany 69 % 45 g
328 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Wlej wodę do rondla i podgrzej ją trochę, wlej drożdże i wymieszaj. Dodaj sól z cukrem, mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą.
2. Przesiej mąkę do osobnego naczynia i włóż do ciasta w małych częściach. Po osiągnięciu pożądanej konsystencji wlej olej roślinny. Ciasto powinno być dość miękkie, ale jednocześnie łatwo pozostawać w tyle za ścianami naczynia.
3. W tym przepisie nie trzeba pozostawiać ciasta do proofingu.
4. Podziel na te same części i rozwiń okrąg. Rozłóż dżem na środku łyżeczką i ściśnij krawędzie.
5. Rozgrzej patelnię z grubym dnem, wlej olej roślinny i rozłóż placki szwem w dół. Smażyć na umiarkowanym ogniu do pięknej, pachnącej Skórki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy