placki z dżemem chude
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla i podgrzej ją trochę, wlej drożdże i wymieszaj. Dodaj sól z cukrem, mieszaj, aż kryształy się rozpuszczą.
2. Przesiej mąkę do osobnego naczynia i włóż do ciasta w małych częściach. Po osiągnięciu pożądanej konsystencji wlej olej roślinny. Ciasto powinno być dość miękkie, ale jednocześnie łatwo pozostawać w tyle za ścianami naczynia.
3. W tym przepisie nie trzeba pozostawiać ciasta do proofingu.
4. Podziel na te same części i rozwiń okrąg. Rozłóż dżem na środku łyżeczką i ściśnij krawędzie.
5. Rozgrzej patelnię z grubym dnem, wlej olej roślinny i rozłóż placki szwem w dół. Smażyć na umiarkowanym ogniu do pięknej, pachnącej Skórki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g