placki z kawiorem dorsza

niesamowicie pyszne naleśniki z kawiorem dorsza na śniadanie i lunch! Takie naleśniki dobrze jest zrobić ze świeżego lub mrożonego kawioru. Okazuje się cienkie, delikatne, ale jednocześnie dość satysfakcjonujące naleśniki. Pamiętaj, aby dodać do swojej książki kucharskiej, ten niezwykły i bardzo smaczny przepis!
NoahAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 19 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 9 % 3 g
215 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Usuń film ze świeżego kawioru dorsza i ugniataj go widelcem.
2. Lekko ubij jajko, dodaj majonez i mąkę i sól do smaku. Wymieszaj całą masę z kawiorem.
3. Podgrzej patelnię, wlej olej słonecznikowy. Gdy patelnia stanie się gorąca, smaż na niej naleśniki z obu stron na piękny złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Kawior z dorsza - 115   kcal/100g

Podobne przepisy