skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować bakłażany z papryką na zimę, potrzebujesz: bakłażana, papryki, czosnku, soli, cukru, octu, oleju słonecznikowego.
Krok 2:
Paprykę umyj, obierz i pokrój losowo.
Krok 3:
Czosnek obrać, umyć.
Krok 4:
Przełóż paprykę i czosnek przez maszynę do mięsa.
Krok 5:
Dodaj sól.
Krok 6:
Dodaj cukier.
Krok 7:
Wlej ocet. Wymieszaj posiekaną paprykę, czosnek, sól, cukier, ocet. Koniecznie spróbuj, a jeśli czegoś brakuje do Twojego gustu, dodaj.
Krok 8:
Umyj bakłażany, odetnij łodygę. Pokrój w kółka o grubości 1 cm.
Krok 9:
Podsmaż bakłażany z obu stron na złoty kolor. Nie musisz mocno smażyć. Umieść bakłażany na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.
Krok 10:
W wysterylizowanych słoikach umieść kilka kółek bakłażana na dnie.
Krok 11:
Na bakłażany nałóż mieszankę papryki, czosnku, soli, cukru i octu.
Krok 12:
Naprzemiennie z warstwami bakłażana i warstwami pieprzu napełnij cały słoik.
Krok 13:
Napełnij słoiki sterylizowanymi pokrywkami. Umieść na patelni, na dnie której połóż mały kawałek tkaniny. Wlej wodę do ramion słoików i sterylizuj słoiki przez 15 minut od momentu, gdy woda w garnku zacznie się gotować.
Krok 14:
Po sterylizacji zwiń słoiki pokrywkami, Odwróć górę do dołu i zawiń. Trzymaj tak, aż puszki całkowicie ostygną.
Krok 15:
Bakłażan z papryką jest gotowy na zimę. Przechowuj przedmiot w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g