bakłażan z papryką na zimę

takie bakłażany to świetna przekąska do mięsa, drobiu, ryb, gotowanych ziemniaków.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 42 % 8 g
118 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować bakłażany z papryką na zimę, potrzebujesz: bakłażana, papryki, czosnku, soli, cukru, octu, oleju słonecznikowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę umyj, obierz i pokrój losowo.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać, umyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż paprykę i czosnek przez maszynę do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej ocet. Wymieszaj posiekaną paprykę, czosnek, sól, cukier, ocet. Koniecznie spróbuj, a jeśli czegoś brakuje do Twojego gustu, dodaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj bakłażany, odetnij łodygę. Pokrój w kółka o grubości 1 cm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podsmaż bakłażany z obu stron na złoty kolor. Nie musisz mocno smażyć. Umieść bakłażany na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W wysterylizowanych słoikach umieść kilka kółek bakłażana na dnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na bakłażany nałóż mieszankę papryki, czosnku, soli, cukru i octu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Naprzemiennie z warstwami bakłażana i warstwami pieprzu napełnij cały słoik.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Napełnij słoiki sterylizowanymi pokrywkami. Umieść na patelni, na dnie której połóż mały kawałek tkaniny. Wlej wodę do ramion słoików i sterylizuj słoiki przez 15 minut od momentu, gdy woda w garnku zacznie się gotować.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po sterylizacji zwiń słoiki pokrywkami, Odwróć górę do dołu i zawiń. Trzymaj tak, aż puszki całkowicie ostygną.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Bakłażan z papryką jest gotowy na zimę. Przechowuj przedmiot w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy