ciasto wątrobowe z marchewką i cebulą

ciasto z wątróbki to naprawdę świąteczne danie, i to nie tylko dlatego, że jest pyszne i piękne.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 16 % 5 g
200 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj wątróbkę drobiową, dokładnie oczyść z filmów i pozostałości pęcherzyka żółciowego (zielony). Zwykle wątroba jest sprzedawana dobrej jakości i nie wymaga wyczerpującego przygotowania, ale warto ją przejrzeć, ponieważ jeśli przypadkowo złapiesz resztę pęcherzyka żółciowego, żółć może zepsuć całe danie goryczą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz wątrobę i surowe jajka w dużej misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 3 łyżki.tłusta śmietana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 3 łyżki.mąka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij wszystko blenderem. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Patelnia (powinna być czysta i sucha)dobrze podgrzej 1 łyżką. l olej. Dopiero przed smażeniem pierwszego naleśnika należy go posmarować olejem. W kadzi konieczne jest uzyskanie wystarczającej objętości ciasta wątrobowego na cienki naleśnik (3 mm) i całkowite pokrycie całej powierzchni patelni. Na moją 20 cm patelnię zbieram 1/2 chochli, wlewam na dobrze rozgrzaną patelnię i rozprowadzam ciasto na powierzchni okrężnymi ruchami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smażyć naleśniki na średnim ogniu, gdy tylko naleśnik "chwyci" i zacznie odchodzić wzdłuż krawędzi od ścian ( po 1-2 minutach), a także prawie przestanie być różowy, ostrożnie przytrzymaj łopatkę pod naleśnikiem i upewniając się, że nigdzie się nie przykleił, aby obrócić go na surową stronę. Odwróć jednym pewnym ruchem. Nawet jeśli naleśnik jest rozdarty, nie martw się, usmaż go i umieść w cieście wśród warstw — doskonale się "zamaskuje".

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obracając pieczeń przez około 1 minutę dłużej lub do zrumienienia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj cebulę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj marchewki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni smażyć mieszankę cebuli i marchwi na średnim ogniu przez 7-10 minut. Sól (1/2 łyżeczki soli), pieprz (1/5 łyżeczki)

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostudzić i podzielić przez ilość wymaganą dla każdej warstwy, aby opiekanie było równomiernie rozłożone w cieście. Nie musisz układać mieszanki marchewkowo-cebulowej na ostatnim naleśniku, więc jeśli masz 10 naleśników, musisz podzielić mieszaninę na 9 porcji.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Czosnek obrać i wycisnąć do majonezu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż naleśnik na talerzu. Posmaruj 1 łyżkę.l majonez z czosnkiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż tosty marchewkowo-cebulowe. Przykryj następnym naleśnikiem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W ten sposób otrzymujemy ciasto wątrobowe!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Do dekoracji jak na zdjęciu tytułowym potrzebne będą 3 gotowane jajka. Oddziel białka od żółtek w jajach i pojedynczo zetrzyj na drobnej tarce.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ciasto wątrobowe dobrze posmarować majonezem ze wszystkich stron.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Udekoruj żółtkiem na górze, po bokach białkiem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Z gotowanej marchewki robimy różę. Zobacz, jak wyciąć różę z marchwi tutaj. Udekoruj zielenią. Podawaj ciasto wątrobowe schłodzone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy