skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj wątróbkę drobiową, dokładnie oczyść z filmów i pozostałości pęcherzyka żółciowego (zielony). Zwykle wątroba jest sprzedawana dobrej jakości i nie wymaga wyczerpującego przygotowania, ale warto ją przejrzeć, ponieważ jeśli przypadkowo złapiesz resztę pęcherzyka żółciowego, żółć może zepsuć całe danie goryczą.
Krok 2:
Połącz wątrobę i surowe jajka w dużej misce.
Krok 3:
Dodaj 3 łyżki.tłusta śmietana.
Krok 4:
Dodaj 3 łyżki.mąka.
Krok 5:
Ubij wszystko blenderem. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać.
Krok 6:
Patelnia (powinna być czysta i sucha)dobrze podgrzej 1 łyżką. l olej. Dopiero przed smażeniem pierwszego naleśnika należy go posmarować olejem. W kadzi konieczne jest uzyskanie wystarczającej objętości ciasta wątrobowego na cienki naleśnik (3 mm) i całkowite pokrycie całej powierzchni patelni. Na moją 20 cm patelnię zbieram 1/2 chochli, wlewam na dobrze rozgrzaną patelnię i rozprowadzam ciasto na powierzchni okrężnymi ruchami.
Krok 7:
Smażyć naleśniki na średnim ogniu, gdy tylko naleśnik "chwyci" i zacznie odchodzić wzdłuż krawędzi od ścian ( po 1-2 minutach), a także prawie przestanie być różowy, ostrożnie przytrzymaj łopatkę pod naleśnikiem i upewniając się, że nigdzie się nie przykleił, aby obrócić go na surową stronę. Odwróć jednym pewnym ruchem. Nawet jeśli naleśnik jest rozdarty, nie martw się, usmaż go i umieść w cieście wśród warstw — doskonale się "zamaskuje".
Krok 8:
Obracając pieczeń przez około 1 minutę dłużej lub do zrumienienia.
Krok 9:
Posiekaj cebulę.
Krok 10:
Zetrzyj marchewki.
Krok 11:
Na patelni smażyć mieszankę cebuli i marchwi na średnim ogniu przez 7-10 minut. Sól (1/2 łyżeczki soli), pieprz (1/5 łyżeczki)
Krok 12:
Ostudzić i podzielić przez ilość wymaganą dla każdej warstwy, aby opiekanie było równomiernie rozłożone w cieście. Nie musisz układać mieszanki marchewkowo-cebulowej na ostatnim naleśniku, więc jeśli masz 10 naleśników, musisz podzielić mieszaninę na 9 porcji.
Krok 13:
Czosnek obrać i wycisnąć do majonezu.
Krok 14:
Rozłóż naleśnik na talerzu. Posmaruj 1 łyżkę.l majonez z czosnkiem.
Krok 15:
Rozłóż tosty marchewkowo-cebulowe. Przykryj następnym naleśnikiem.
Krok 16:
W ten sposób otrzymujemy ciasto wątrobowe!
Krok 17:
Do dekoracji jak na zdjęciu tytułowym potrzebne będą 3 gotowane jajka. Oddziel białka od żółtek w jajach i pojedynczo zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 18:
Ciasto wątrobowe dobrze posmarować majonezem ze wszystkich stron.
Krok 19:
Udekoruj żółtkiem na górze, po bokach białkiem.
Krok 20:
Z gotowanej marchewki robimy różę. Zobacz, jak wyciąć różę z marchwi tutaj. Udekoruj zielenią. Podawaj ciasto wątrobowe schłodzone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g