skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki z mlekiem bez drożdży? Przygotuj jedzenie. Ilość mąki i mleka w tym przepisie jest dość dokładnie zmierzona, nie zmniejszyłem ani nie dodałem, bardzo wygodnie. Jajka weź kategorię C1. Bezwonny olej.
Krok 2:
Weź miskę na ciasto, wbij do niej jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj cukier i sól do jajek. Możesz dostosować ilość cukru do swoich upodobań, z dwiema łyżkami naleśniki są zauważalnie słodkie. Ubij jajka z cukrem i solą trzepaczką.
Krok 3:
Wlej 150 ml mleka do ubitych jajek, wymieszaj trzepaczką.
Krok 4:
Przesiej całą mąkę do mieszanki jajeczno-mlecznej. Wymieszaj ją trzepaczką. Okazuje się, że masa jest dość gęsta, tak powinno być. W ten sposób unikniesz tworzenia się grudek w cieście naleśnikowym.
Krok 5:
Partiami wlej pozostałe mleko, za każdym razem dobrze mieszając ciasto trzepaczką. Wystarczy zwykła ręczna trzepaczka, poradzi sobie nie gorzej niż mikser. Rezultatem jest całkowicie jednorodne ciasto, bez jednej grudki, o płynnej konsystencji. Wlej do niego olej roślinny i wymieszaj-dzięki temu naleśniki nie przykleją się do patelni. Pamiętaj, aby pozostawić ciasto na co najmniej 30 minut, wtedy naleśniki nie pękną po obróceniu.
Krok 6:
Jeszcze lepiej, włóż miskę ciasta na noc do lodówki. Bardzo wygodne - wieczorem zagnieść ciasto, a rano usmażyć naleśniki na śniadanie. Właśnie to zrobiłam. Rano wyjmij miskę ciasta z lodówki i aktywnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię naleśnikową na dużym ogniu. Upuść na nią trochę oleju roślinnego. Wlej niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je okrężnymi ruchami na całej patelni. Sam dostosuj grubość naleśników.
Krok 7:
Smaż naleśnik z jednej strony na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą. Wyjmij gotowy naleśnik na talerz. Wlej kolejną porcję ciasta na patelnię, nie musisz już smarować olejem — olej zacznie działać w kompozycji. Smażyć w ten sposób wszystkie naleśniki. Wyreguluj ogień, aby naleśnik szybko się smażył, ale nie palił. Z tej ilości ciasta dostałem 14 naleśników, średnica patelni 18 cm.
Krok 8:
Naleśniki podawaj na stole ze śmietaną, miodem, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g