naleśniki na mleku bez drożdży

pyszne, delikatne, proste, na śniadanie dla całej rodziny! Naleśniki na mleku bez drożdży piecze się według klasycznej receptury i są bardzo cienkie. Ze względu na starzenie się ciasta przed pieczeniem naleśniki nie pękają i dobrze się obracają. Świetnie nadają się do nadziewania.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 28 % 10 g
węglowodany 56 % 20 g
194 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z mlekiem bez drożdży? Przygotuj jedzenie. Ilość mąki i mleka w tym przepisie jest dość dokładnie zmierzona, nie zmniejszyłem ani nie dodałem, bardzo wygodnie. Jajka weź kategorię C1. Bezwonny olej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę na ciasto, wbij do niej jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Dodaj cukier i sól do jajek. Możesz dostosować ilość cukru do swoich upodobań, z dwiema łyżkami naleśniki są zauważalnie słodkie. Ubij jajka z cukrem i solą trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 150 ml mleka do ubitych jajek, wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej całą mąkę do mieszanki jajeczno-mlecznej. Wymieszaj ją trzepaczką. Okazuje się, że masa jest dość gęsta, tak powinno być. W ten sposób unikniesz tworzenia się grudek w cieście naleśnikowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Partiami wlej pozostałe mleko, za każdym razem dobrze mieszając ciasto trzepaczką. Wystarczy zwykła ręczna trzepaczka, poradzi sobie nie gorzej niż mikser. Rezultatem jest całkowicie jednorodne ciasto, bez jednej grudki, o płynnej konsystencji. Wlej do niego olej roślinny i wymieszaj-dzięki temu naleśniki nie przykleją się do patelni. Pamiętaj, aby pozostawić ciasto na co najmniej 30 minut, wtedy naleśniki nie pękną po obróceniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeszcze lepiej, włóż miskę ciasta na noc do lodówki. Bardzo wygodne - wieczorem zagnieść ciasto, a rano usmażyć naleśniki na śniadanie. Właśnie to zrobiłam. Rano wyjmij miskę ciasta z lodówki i aktywnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię naleśnikową na dużym ogniu. Upuść na nią trochę oleju roślinnego. Wlej niewielką ilość ciasta, rozprowadzając je okrężnymi ruchami na całej patelni. Sam dostosuj grubość naleśników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż naleśnik z jednej strony na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą. Wyjmij gotowy naleśnik na talerz. Wlej kolejną porcję ciasta na patelnię, nie musisz już smarować olejem — olej zacznie działać w kompozycji. Smażyć w ten sposób wszystkie naleśniki. Wyreguluj ogień, aby naleśnik szybko się smażył, ale nie palił. Z tej ilości ciasta dostałem 14 naleśników, średnica patelni 18 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Naleśniki podawaj na stole ze śmietaną, miodem, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy