kurczak w kawałkach z pieczarkami i papryką na patelni

idealne rozwiązanie na ciepły rodzinny obiad! Kurczak z grzybami to korzystne i prawdopodobnie ulubione połączenie wszystkich, zwłaszcza w połączeniu z sosem śmietanowym. Kasza gryczana lub ryż są dobre do dekoracji, a świeże warzywa uzupełniają posiłek. Ogólnie rzecz biorąc, możesz eksperymentować z dodatkowymi produktami według własnych upodobań.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 11 g
tłuszcze 56 % 15 g
węglowodany 4 % 1 g
182 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć kawałki kurczaka na oleju roślinnym na złoty kolor

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A tymczasem kroimy grzyby - pokroiłam je na 4 części

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do smażonego kurczaka układamy grzyby, smażymy wszystko razem, aż płyn wyparuje

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp papryką

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Perchim

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Solim

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj śmietanę

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dusić pod przykryciem przez około 30 minut

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy