Sałatka Zazdrosna

grzesznie pyszna sałatka z kapusty pekińskiej, kurczaka i coolów z oryginalnym dressingiem.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 12 % 6 g
węglowodany 73 % 37 g
245 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ugotuj fajne rzeczy. Aby to zrobić, pokrój Bochenek w kostkę o boku około 1,5 cm.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj olej roślinny z czosnkiem, ziołami prowansalskimi i solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść nasze kostki w naczyniu do pieczenia, zalej przygotowaną mieszanką, dokładnie wymieszaj i wyślij do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 160-170 stopni. Od czasu do czasu je mieszamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój filet z kurczaka w paski, sól, pieprz, posyp sezamem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smażyć na dużym ogniu przez 5-7 minut, często mieszając, zapobiegając smażeniu mięsa - potrzebujemy go soczystego w środku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj kapustę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Paprykę kroimy w cienkie paski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj niebieską cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie robimy kulki serowe. Aby to zrobić, weź ser Fetax, Dodaj do niego drobno posiekany koperek, czosnek przez prasę, suszoną bazylię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I dobrze zagniatamy widelcem (dodałam trochę śmietany dla uzyskania bardziej miękkiej konsystencji).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie z tej masy Rzeźbimy kulki rękami - w dłoniach, jak z plasteliny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do sosu wymieszaj majonez, sos sojowy, czosnek, sok mandarynkowy( wyciśnięty z połowy mandarynki).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj kapustę, kukurydzę, drobno posiekaną cebulę, paprykę, kurczaka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kładziemy na talerzu lub w salaterce, kładziemy kulki serowe, stromy na wierzchu, polewamy sałatkę dressingiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Ser Fetax - 261   kcal/100g

Podobne przepisy