przekąska z Woroneża

niesamowita przekąska z bakłażana-perfekcja smaku! Przystawka Woroneża to danie, które jest marynowanym bakłażanem, który jest wstępnie smażony na złoty kolor. Priorytetem do smażenia jest oliwa z oliwek, ale jeśli chcesz, możesz wziąć dowolną roślinę. Gotową przekąskę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 7 dni.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 64 % 14 g
węglowodany 32 % 7 g
152 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

1. Wlej wodę do rondla, wlej cukier i sól, Wyślij do ognia, zagotuj. Wlej ocet do gorącej marynaty, dodaj liść laurowy, usuń z ognia, ostudź.

2. W międzyczasie myjemy bakłażany, kroimy w plastry o grubości około 2 cm, smażymy partiami na oliwie z oliwek na złoty kolor z obu stron. Połóż każdą smażoną partię bakłażana na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

3. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę w cienkie pierścienie, posiekaj czosnek nożem tak drobno, jak to możliwe.

4. W głębokiej misce układamy bakłażany w jednej warstwie, następnie warstwę cebuli z czosnkiem, posypujemy mieszanką pieprzu groszkiem. W ten sposób układamy wszystkie bakłażany, przekładając je cebulą i czosnkiem.

5. Napełnij zawartość miski marynatą, przykryj talerzem, Ustaw ucisk. Wysyłamy projekt do lodówki na jeden dzień.

podawaj na stole, dekorując do smaku.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g

Podobne przepisy