skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do rondla, wlej cukier i sól, Wyślij do ognia, zagotuj. Wlej ocet do gorącej marynaty, dodaj liść laurowy, usuń z ognia, ostudź.
2. W międzyczasie myjemy bakłażany, kroimy w plastry o grubości około 2 cm, smażymy partiami na oliwie z oliwek na złoty kolor z obu stron. Połóż każdą smażoną partię bakłażana na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.
3. Obierz cebulę i czosnek, pokrój cebulę w cienkie pierścienie, posiekaj czosnek nożem tak drobno, jak to możliwe.
4. W głębokiej misce układamy bakłażany w jednej warstwie, następnie warstwę cebuli z czosnkiem, posypujemy mieszanką pieprzu groszkiem. W ten sposób układamy wszystkie bakłażany, przekładając je cebulą i czosnkiem.
5. Napełnij zawartość miski marynatą, przykryj talerzem, Ustaw ucisk. Wysyłamy projekt do lodówki na jeden dzień.
podawaj na stole, dekorując do smaku.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g