naleśniki z mąką pełnoziarnistą i skrobią

uniwersalne naleśniki na każdą okazję! Naleśniki z mąką pełnoziarnistą można nadziewać słodkimi i pikantnymi nadzieniami, podawać z różnymi sosami. Jeśli nie masz pod ręką skrobi, możesz ją zastąpić mąką najwyższej jakości i lepiej nie być gorliwym z cukrem w tym przepisie.
NatalimAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 65 % 24 g
173 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Rozbij jajka do miski, wlej cukier i sól, ubij ręczną trzepaczką.

2. Wlej mleko i olej roślinny do masy jajecznej, wymieszaj.

3. Teraz przesiej mąkę i skrobię, za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki, aż będą gładkie, ciasto powinno być gładkie, bez jednej grudki.

4. Ciasto zostawiamy na 10-15 minut, po czym smażymy naleśniki z obu stron, aż się zarumienią.

podajemy na stole z solonymi sosami lub z miodem, dżemem, dżemem.

Poczęstuj się, to jest pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal / 100g

Podobne przepisy