naleśniki z mąką pełnoziarnistą i skrobią
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, wlej cukier i sól, ubij ręczną trzepaczką.
2. Wlej mleko i olej roślinny do masy jajecznej, wymieszaj.
3. Teraz przesiej mąkę i skrobię, za pomocą trzepaczki wymieszaj składniki, aż będą gładkie, ciasto powinno być gładkie, bez jednej grudki.
4. Ciasto zostawiamy na 10-15 minut, po czym smażymy naleśniki z obu stron, aż się zarumienią.
podajemy na stole z solonymi sosami lub z miodem, dżemem, dżemem.
Poczęstuj się, to jest pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal / 100g