bujne placki na ciepłym kefirze z sodą
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej kefir, wodę do rondla, wymieszaj i podgrzej.
Krok 2:
Do wygodnej miski rozbijam 2 jajka, 1 łyżeczkę soli, 6 łyżek cukru i wszystko dobrze mieszam.
Krok 3:
Dodaj rozgrzany kefir.
Krok 4:
Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Gdy ciasto będzie gotowe, dodaj 1 łyżeczkę sody.
Krok 6:
Wlewam olej roślinny na patelnię i dobrze go podgrzewam.
Krok 7:
Rozłóż ciasto na patelni i smaż na średnim ogniu, aż będzie miękkie.
Krok 8:
Pyszne i bujne placki są gotowe! Zobacz szczegóły i szczegóły gotowania w moim krótkim filmie powyżej. Smacznego!
cudownie pyszne, bujne, miękkie i delikatne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g