naleśniki na wodzie i jajkach z wanilią i oliwą z oliwek
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Jajko dzielimy na białko i żółtko, białko wysyłamy do zamrażarki na 5 minut, żółtko do miski. Wlej wodę do miski na żółtko, ubij widelcem.
2. Dodaj sól i wanilinę do masy żółtkowej, a także przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, zagniataj ciasto trzepaczką.
3. Wlej oliwę z oliwek do ciasta, dokładnie wymieszaj.
4. Białko jaja wyjmujemy z zamrażarki, ubijamy cukrem, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
5. Smażyć naleśniki z obu stron na suchej patelni bez dodawania oleju. Na jeden Pancake są trzy łyżki ciasta.
podajemy na stole z herbatą, kakao, kawą lub mlekiem.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g