dżem rabarbarowy-Rhabarberkonfitüre
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
obierz łodygi rabarbaru i pokrój na małe kawałki. Wlej rabarbar do emaliowanego naczynia i rozpal na małym ogniu. Nie zapomnij ciągle mieszać, aby rabarbar się nie przypalił. Gdy tylko kawałki rabarbaru rozjaśnią się i oddadzą część soku, dodaj połowę objętości cukru. Ciągle mieszając konieczne jest doprowadzenie rabarbaru do wrzenia, a następnie wyłączenie dżemu i całkowite schłodzenie.
W drugim etapie ponownie umieść schłodzony dżem na wolnym ogniu i dodaj pozostałą objętość cukru. Ciągle mieszając doprowadzić dżem do wrzenia. Gotuj przez 3-5 minut
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g