dżem rabarbarowy-Rhabarberkonfitüre

zadbaj o dobry nastrój na zimę!
Andrzej SzpakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 46 g
187 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

obierz łodygi rabarbaru i pokrój na małe kawałki. Wlej rabarbar do emaliowanego naczynia i rozpal na małym ogniu. Nie zapomnij ciągle mieszać, aby rabarbar się nie przypalił. Gdy tylko kawałki rabarbaru rozjaśnią się i oddadzą część soku, dodaj połowę objętości cukru. Ciągle mieszając konieczne jest doprowadzenie rabarbaru do wrzenia, a następnie wyłączenie dżemu i całkowite schłodzenie.

W drugim etapie ponownie umieść schłodzony dżem na wolnym ogniu i dodaj pozostałą objętość cukru. Ciągle mieszając doprowadzić dżem do wrzenia. Gotuj przez 3-5 minut

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy