Czerwona aksamitna sałatka z buraków z twarogiem i czosnkiem

lekka sałatka warzywna nadaje się na obiad i na święta. Taka sałatka dobrze nadaje się do dań mięsnych, ale sama w sobie jest również dobra. Majonezowe róże nadadzą sałatce świąteczny wygląd. Robienie ich jest bardzo proste: 2 łyżki. l majonez wymieszać z 1 łyżką. l sok z buraków do pięknego różowego koloru. W torbie cukierniczej z dyszą "zamknięta gwiazda" włóż 2 łyżki. l. zwykły majonez i natychmiast zabarwiony z boku. Podczas formowania róży te dwa kolory zostaną zmieszane i otrzymasz takie piękne kwiaty.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 56 % 9 g
77 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Obierz czosnek. Koperek umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj buraki na grubej tarce i wyciśnij nadmiar soku rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż twaróg do miski blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Śmietana, czosnek, koperek i sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinna być lepka, jednorodna masa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj sałatkę w krążek kulinarny, naprzemiennie warstwy buraków z masą twarogową. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z buraków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę w celu namoczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pierścień do gotowania zdjąć. Za pomocą torby cukierniczej udekoruj sałatkę różami majonezu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy