Czerwona aksamitna sałatka z buraków z twarogiem i czosnkiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Obierz czosnek. Koperek umyć i osuszyć.
Krok 2:
Zetrzyj buraki na grubej tarce i wyciśnij nadmiar soku rękami.
Krok 3:
Włóż twaróg do miski blendera.
Krok 4:
Śmietana, czosnek, koperek i sól.
Krok 5:
Dobrze ubij.
Krok 6:
Powinna być lepka, jednorodna masa.
Krok 7:
Uformuj sałatkę w krążek kulinarny, naprzemiennie warstwy buraków z masą twarogową. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z buraków.
Krok 8:
Włóż sałatkę do lodówki na 1 godzinę w celu namoczenia.
Krok 9:
Pierścień do gotowania zdjąć. Za pomocą torby cukierniczej udekoruj sałatkę różami majonezu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g