Gorąca biała czekolada z migdałami i kokosem

Gorąca czekolada to prawdziwa uczta dla słodyczy. Kiedy idę do kawiarni (i zdarza się to dość często), zawsze zamawiam gorącą czekoladę z lodami. Postanowiłem zrobić coś takiego w domu, ale nie mogę powtórzyć wszystkiego jeden po drugim, muszę wszystko po swojemu.)) Dlatego zamiast ciemnej czekolady użyłem białej, również z dodatkami. Okazało się umiarkowanie słodkie, nie mdłe. I o wyraźnym smaku kokosowym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 43 % 17 g
węglowodany 45 % 18 g
240 kcal
IG: 28 / 6 / 67

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

1. Połam czekoladę na kawałki. Możesz wziąć czekoladę bez dodatków lub możesz z różnymi dodatkami. Użyłam czekolady z migdałami i kokosem, aby wzmocnić smak tych składników.

2. Wlej mleko do małego rondla, dodaj kawałki białej czekolady i zagotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając.

3. Rozcieńczyć skrobię w niewielkiej ilości mleka i mieszając, aby nie tworzyć grudek, wlać cienkim strumieniem do rondla z czekoladą.

4. Dodaj płatki migdałów i płatki kokosowe do mieszanki mleczno-czekoladowej.

5. Zmniejsz ogień do niskiego i ciągle mieszając gotuj przez kolejne 2 minuty.

6. Dodaj cukier waniliowy, wymieszaj.

7. Gorącą czekoladę wlać do kubków, udekorować bitą śmietaną, posypać kakao.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy