Gorąca biała czekolada z migdałami i kokosem
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Połam czekoladę na kawałki. Możesz wziąć czekoladę bez dodatków lub możesz z różnymi dodatkami. Użyłam czekolady z migdałami i kokosem, aby wzmocnić smak tych składników.
2. Wlej mleko do małego rondla, dodaj kawałki białej czekolady i zagotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając.
3. Rozcieńczyć skrobię w niewielkiej ilości mleka i mieszając, aby nie tworzyć grudek, wlać cienkim strumieniem do rondla z czekoladą.
4. Dodaj płatki migdałów i płatki kokosowe do mieszanki mleczno-czekoladowej.
5. Zmniejsz ogień do niskiego i ciągle mieszając gotuj przez kolejne 2 minuty.
6. Dodaj cukier waniliowy, wymieszaj.
7. Gorącą czekoladę wlać do kubków, udekorować bitą śmietaną, posypać kakao.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g