dżem truskawkowy z żelującym cukrem

dżem, z którego wszyscy będą zachwyceni! Niesamowite! Dżem truskawkowy z żelującym cukrem - latem jasny, słoneczny-piękny, pachnący i bardzo smaczny! Taki dżem nie stagnuje na stole lub w lodówce po otwarciu, ale wręcz przeciwnie, stanie się ulubionym podczas picia herbaty zarówno wśród krewnych, jak i gości. Ogólnie rzecz biorąc, jest to naprawdę przepis na idealny dżem, który jest również bardzo prosty i szybki w przygotowaniu!
marakeshAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 40 g
168 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

żelujący cukier zawiera pektynę, kwas cytrynowy i cukier wysokiej jakości. Pektyna działa jak zagęszczacz, kwas cytrynowy pomaga wydłużyć okres przydatności do spożycia i zachować jasny, piękny kolor świeżych jagód. Więc zaczynamy gotować...

i zaczynamy od sortowania truskawek. Często nie najlepsze jagody pozostają na dżem, ale musisz zrobić odwrotnie. Jagody do dżemu wybierz dojrzałe, bez uszkodzeń i brązowienia. Myjemy i układamy do wyschnięcia na ręczniku. Wszystkie złe miejsca na jagodach, jeśli są dostępne, można wyciąć. Następnie pokrój duże jagody na kilka części i pozostaw małe w całości. Sterylizujemy półlitrowy słoik i 2-3 małe z żywności dla niemowląt. Taki pojemnik powinien wystarczyć na ilość dżemu uzyskanego z tych składników.

przygotowujemy słoiki, sterylizując je w dowolny dogodny sposób. Na przykład sterylizuję słoiki w piekarniku, dla których wlewam do nich trochę wody i wkładam do piekarnika, który podgrzewam do 120 stopni Celsjusza. Pokrywy w tym czasie można gotować na kuchence. Następnie suszę Bank i pokrywki, możesz nawet użyć suszarki do włosów. Dżem układa się w suchych słoikach i zamyka suchymi pokrywkami.

przenieś przygotowane truskawki do dużego rondla. Najlepiej wziąć emaliowaną patelnię lub ze stali nierdzewnej. Wkładamy patelnię do ognia bez dodawania wody. Ogrzewanie jest minimalne. Minie dziesięć minut, a część soku zostanie uwolniona z jagód, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przyszły dżem przez 5 minut. Nie przestajemy przeszkadzać.

wlej żelujący cukier do rondla, dokładnie i delikatnie mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. W czasie zajmie to około 2 minut.

gorący dżem układamy w przygotowanych słoikach, zamykamy pokrywkami i pozostawiamy do ostygnięcia. W miarę stygnięcia dżem staje się coraz grubszy.

możesz przechowywać taki dżem w chłodnym i ciemnym miejscu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier żelujący - 398   kcal/100g

Podobne przepisy