skład / składniki
metoda gotowania
żelujący cukier zawiera pektynę, kwas cytrynowy i cukier wysokiej jakości. Pektyna działa jak zagęszczacz, kwas cytrynowy pomaga wydłużyć okres przydatności do spożycia i zachować jasny, piękny kolor świeżych jagód. Więc zaczynamy gotować...
i zaczynamy od sortowania truskawek. Często nie najlepsze jagody pozostają na dżem, ale musisz zrobić odwrotnie. Jagody do dżemu wybierz dojrzałe, bez uszkodzeń i brązowienia. Myjemy i układamy do wyschnięcia na ręczniku. Wszystkie złe miejsca na jagodach, jeśli są dostępne, można wyciąć. Następnie pokrój duże jagody na kilka części i pozostaw małe w całości. Sterylizujemy półlitrowy słoik i 2-3 małe z żywności dla niemowląt. Taki pojemnik powinien wystarczyć na ilość dżemu uzyskanego z tych składników.
przygotowujemy słoiki, sterylizując je w dowolny dogodny sposób. Na przykład sterylizuję słoiki w piekarniku, dla których wlewam do nich trochę wody i wkładam do piekarnika, który podgrzewam do 120 stopni Celsjusza. Pokrywy w tym czasie można gotować na kuchence. Następnie suszę Bank i pokrywki, możesz nawet użyć suszarki do włosów. Dżem układa się w suchych słoikach i zamyka suchymi pokrywkami.
przenieś przygotowane truskawki do dużego rondla. Najlepiej wziąć emaliowaną patelnię lub ze stali nierdzewnej. Wkładamy patelnię do ognia bez dodawania wody. Ogrzewanie jest minimalne. Minie dziesięć minut, a część soku zostanie uwolniona z jagód, doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przyszły dżem przez 5 minut. Nie przestajemy przeszkadzać.
wlej żelujący cukier do rondla, dokładnie i delikatnie mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. W czasie zajmie to około 2 minut.
gorący dżem układamy w przygotowanych słoikach, zamykamy pokrywkami i pozostawiamy do ostygnięcia. W miarę stygnięcia dżem staje się coraz grubszy.
możesz przechowywać taki dżem w chłodnym i ciemnym miejscu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier żelujący - 398 kcal/100g