skład / składniki
metoda gotowania
ryż można ugotować wstępnie lub ugotować bezpośrednio na przekąskę. Ryż jaśminowy gotuje się po prostu. Najpierw przemywa się go kilka razy, aż woda stanie się całkowicie przezroczysta, a nie mętna. Następnie napełnij wodą w stosunku 1: 2 i wyślij do minimalnego ognia. Gotuj ryż przez 10-15 minut od momentu wrzenia. Gotowy ryż pozostawiamy pod zamkniętą pokrywką na kolejne 10 minut, aby się zaparzył. To wszystko. Teraz możesz użyć żądanej ilości do przygotowania przekąski.
1. Spuść olej z wątroby dorsza, nie przyda się w tym przepisie. Rozłóż odpowiednią ilość wątroby na ręczniku papierowym lub na sitku, pozwól olejowi spłynąć. Pokrój dobrze wysuszoną wątrobę na małe kawałki.
2. Jajka wkładamy do rondla, napełniamy wodą, wysyłamy do ognia. Gotuj jajka przez 6-7 minut od momentu wrzenia. Następnie przenosimy je do pojemnika z zimną wodą, schładzamy. Gdy jajka ostygną, obierz je ze skorupy i pokrój w kostkę.
3. Obierz cebulę, pokrój w cienkie paski. Przepis wykorzystuje czerwoną szalotkę.
3. Moje jabłka, suszone. Pokrój w cienkie plasterki. Najlepiej wybrać soczyste owoce słodko-kwaśnej odmiany. Zbyt miękkie jabłka nie będą działać.
4. Gotowany ryż jaśminowy rozprowadzamy w misce. Tutaj kładziemy mięso z kryla, wątrobę dorsza, posiekaną cebulę i jajka.
5. Doprawiamy składniki jogurtem, solą i pieprzem do smaku, mieszamy. Jogurt w przepisie wykorzystuje naturalny klasyczny, bez wypełniaczy i dodatków. W razie potrzeby można go zastąpić majonezem.
6. Powstałą masę układamy na plasterkach jabłkowych, dekorujemy ziołami i natychmiast podajemy.
smacznego!
Kaloryczność produktów, możliwych w składzie dania
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątróbka dorsza w oleju - 613 kcal/100g
- Ryż jaśminowy - 353 kcal/100g
- Mięso z kryla - 97 kcal/100g