lody z miętą i czekoladą
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej mleko i śmietanę do rondla.
Krok 2:
Włóż dużą wiązkę mięty do rondla z mlekiem, podpal, zagotuj, zdejmij z ognia, nalegaj+ostudź 1 godzinę.
Krok 3:
Masę przecedzić przez sito i dobrze wycisnąć miętę rękami.
Krok 4:
Dodaj cukier puder, wymieszaj.
Krok 5:
Masę wlać do pojemnika, włożyć do zamrażarki.
Krok 6:
Najważniejsze! - musisz dobrze wymieszać masę co półtorej do dwóch godzin co najmniej trzy razy, dobrze jest użyć blendera zanurzeniowego. Jeśli nie zostanie to zrobione, utworzy się blok lodu, a nie porowata masa powietrza.
Krok 7:
Dodaj kawałki czekolady pokrojone nożem, wymieszaj czwarty raz łyżką, włóż do zamrażarki.
Krok 8:
Przed delektowaniem się lodami musisz wyjąć je z zamrażarki, trzymać w temperaturze pokojowej przez 10-15 minut.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal / 100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g