makaron na bulionie grzybowym

Przygotuj bardzo smaczne i aromatyczne danie na obiad! Ciesz się rodziną! Makaron na bulionie grzybowym to danie, które spodoba się wszystkim miłośnikom włoskiego makaronu i grzybów. W przeciwieństwie do tradycyjnych przepisów, w których makaron gotuje się osobno, proponuje się gotować go bezpośrednio w bulionie grzybowym wraz ze wszystkimi innymi składnikami. Okazuje się bardzo smaczny-makaron jest nasycony aromatami i smakiem grzybów, cebuli, czosnku i rozmarynu. Warto spróbować!
rachelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 55 % 6 g
57 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

na początek przygotowujemy składniki:

- umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić grzyby na kawałki: małe można po prostu na pół, a duże na kilka części,

- obierz cebulę, a następnie drobno posiekaj,

- obieramy ząbki czosnku i przepuszczamy je przez prasę lub trzy na drobnej tarce,

- umyj rozmaryn i szpinak, osusz ręcznikiem, po czym drobno posiekaj rozmaryn i pozostaw szpinak w całości.

teraz możesz przejść bezpośrednio do gotowania samego dania:

1. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu wraz z oliwą z oliwek. Gdy olej dobrze się rozgrzeje, włóż do niego posiekaną cebulę, smaż mieszając przez kilka minut.

2. Na tym etapie dodaj posiekany czosnek i rozmaryn, smaż przez około 5 minut na złoty kolor. W tym procesie dodaj łyżkę bulionu grzybowego.

3. Włóż pokrojone grzyby na patelnię, wlej sos sojowy, wymieszaj i gotuj przez 10 minut, aż grzyby będą miękkie. Nie zapomnij okresowo ingerować w zawartość patelni.

4. Wlać pozostały bulion grzybowy, mleko, które można wziąć zarówno krowie, jak i roślinne, na przykład soję. Wymieszaj i natychmiast rozłóż makaron, wlej drożdże odżywcze (opcjonalnie), dodaj łyżkę musztardy Dijon. Zamykamy patelnię pokrywką, doprowadzamy zawartość do wrzenia.

5.Gdy ciecz się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum. Makaron gotujemy do "Al Dente" (8-10 minut), od czasu do czasu mieszamy, aby się nie przypalił. Jeśli nie chcesz, aby makaron był twardy, możesz gotować do miękkości (10-14 minut). W tej kwestii skupiamy się na naszym guście.

6. 2 minuty przed gotowaniem makaronu wlej płatki chili, sól, czarny pieprz, tymianek. Wlej makaron sokiem z cytryny, rozłóż całe liście szpinaku, wymieszaj i pozostaw do końca gotowania pod pokrywką.

podawaj danie na gorąco, układając na porcjach.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Rozmaryn - 131   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal / 100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Bulion grzybowy - 3   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g

Podobne przepisy