owsianka jęczmienna

Dowiedz się, które Zboże zapewni zdrowie całej rodzinie! Owsianka jęczmienna to najzdrowsze danie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Słoną owsiankę można przygotować na obiad, a słodką na śniadanie. Śniadanie jęczmienne to dobry wkład w zdrowie. Jeśli dzień zaczyna się od porcji białka i zdrowych węglowodanów, zapewniona jest wigor i energia! Owsianka jęczmienna z jagodami to pyszne i zdrowe śniadanie. Owsiankę można wzbogacić jagodami, orzechami włoskimi i daktylami oraz osłodzić miodem. Możesz wziąć mleko krowie lub preferować mleko migdałowe, Kokosowe.
♥+♥IrinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 21 % 5 g
węglowodany 67 % 16 g
126 kcal
IG: 59 / 0 / 41

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Moje jagody, suszone. Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wysyłamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 8-10 minut, aż jagody wypuszczą sok.

2. Wlej ziarna jęczmienia do miski, zalej wodą. Myjemy Zboże, spuszczamy wodę. Rozłóż czyste ziarna na ręczniku papierowym, wysusz.

3. Następnie lekko wysusz ziarna na patelni. Patelnia powinna być całkowicie sucha, bez kropli oleju. Lepiej wybrać patelnię z grubym dnem lub żeliwną. Nie trzeba smażyć jęczmienia, tylko suszyć. Jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana, zajmie to dosłownie minutę.

4. Zmiel przygotowany jęczmień w młynku do kawy. Tylko nie mielimy na proszek, do przepisu potrzebny jest grubo zmielony jęczmień.

5. Grubo zmielony jęczmień rozprowadzamy w małym rondlu, zalewamy wodą. Dokładnie wymieszaj. Wyślij patelnię do małego ognia.

6. Po kilku minutach wlej mleko do owsianki, wymieszaj. Możesz dodać więcej mleka, jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną owsiankę. Gotuj do miękkości pod zamkniętą pokrywką. Jęczmień w mleku gotuje się przez około 25 minut. W tym procesie mieszamy, aby owsianka się nie przypaliła.

7. Następnie rozkładamy owsiankę jęczmienną w porcjach, wzbogacamy pieczonymi jagodami wraz z sokiem uwolnionym podczas pieczenia.

8. Daktyle i orzechy włoskie siekamy grubo nożem. Posyp je owsianką. Wlać płynny miód. Jeśli miód jest gęsty, należy go najpierw stopić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jęczmień - 288   kcal/100g

Podobne przepisy