skład / składniki
metoda gotowania
1. Moje jagody, suszone. Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Wysyłamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 8-10 minut, aż jagody wypuszczą sok.
2. Wlej ziarna jęczmienia do miski, zalej wodą. Myjemy Zboże, spuszczamy wodę. Rozłóż czyste ziarna na ręczniku papierowym, wysusz.
3. Następnie lekko wysusz ziarna na patelni. Patelnia powinna być całkowicie sucha, bez kropli oleju. Lepiej wybrać patelnię z grubym dnem lub żeliwną. Nie trzeba smażyć jęczmienia, tylko suszyć. Jeśli patelnia jest dobrze rozgrzana, zajmie to dosłownie minutę.
4. Zmiel przygotowany jęczmień w młynku do kawy. Tylko nie mielimy na proszek, do przepisu potrzebny jest grubo zmielony jęczmień.
5. Grubo zmielony jęczmień rozprowadzamy w małym rondlu, zalewamy wodą. Dokładnie wymieszaj. Wyślij patelnię do małego ognia.
6. Po kilku minutach wlej mleko do owsianki, wymieszaj. Możesz dodać więcej mleka, jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną owsiankę. Gotuj do miękkości pod zamkniętą pokrywką. Jęczmień w mleku gotuje się przez około 25 minut. W tym procesie mieszamy, aby owsianka się nie przypaliła.
7. Następnie rozkładamy owsiankę jęczmienną w porcjach, wzbogacamy pieczonymi jagodami wraz z sokiem uwolnionym podczas pieczenia.
8. Daktyle i orzechy włoskie siekamy grubo nożem. Posyp je owsianką. Wlać płynny miód. Jeśli miód jest gęsty, należy go najpierw stopić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jęczmień - 288 kcal/100g