skład / składniki
metoda gotowania
sosy zajmują honorowe miejsce w menu restauracji, są również mocno osadzone w książkach kucharskich gospodyń domowych. Ten przepis opisuje proces przygotowania sosu kfc. Jego smak jest dość prosty, ale to jest jego siła. Delikatna konsystencja, kremowy aromat, przyjemny kremowy kolor-osiągnięcie takiego rezultatu wcale nie jest trudne.
1. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia. Doprowadzić do wrzenia.
2. We wrzącej wodzie rozpuszczamy kostki bulionu.
3. Szalotki obieramy, kroimy w kostkę. Obierz czosnek, pokrój na talerze.
4. Na niewielkiej ilości masła (weź dwie lub trzy łyżki stołowe) podsmaż cebulę i czosnek, dodaj tutaj suszoną szałwię.
5. Smażyć do miękkości cebuli, około 3 minut. Sól i pieprz do smaku.
6. Następnie dodaj resztę oleju, pozwól mu się stopić.
7. Tutaj dodajemy wcześniej przesianą mąkę, mieszamy do uzyskania gładkości.
8. Wlej kostki bulionowe rozpuszczone w wodzie do jednorodnej kremowej masy mącznej. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka.
9. SOS gotujemy na średnim ogniu przez około 5 minut, aż zgęstnieje. Jednocześnie ciągle mieszaj, aby się nie przypalił.
10. Ubij gotowy sos za pomocą blendera zanurzeniowego, aby posiekać cebulę i czosnek. Jeśli w sosie nadal występują grudki, należy je usunąć. Aby to zrobić, możesz przecedzić masę przez sito.
podawaj sos na stole z bajtami, paskami i innymi potrawami z kurczaka, które wszyscy w kfc tak bardzo pokochali.
smacznego! Jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kostka bulionowa - 40 kcal/100g
- Szałwia sucha - 315 kcal/100g