Jeśli po raz pierwszy musisz samodzielnie przygotować sos do burgera, lepiej wybrać sprawdzone, klasyczne przepisy, tradycyjne dla niego. Są to sosy: Big Mac, Ranch, Teriyaki, guacamole, Torrisi, pesto. Wszystkie są używane w restauracjach w różnych krajach świata. Ale możesz je również zrobić w domu.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach na sos do burgerów:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
sos sojowy | 51 | 6 | 0 | 66.6 |
imbir | 80 | 1.8 | 0.8 | 15.8 |
musztarda | 417 | 5 | 40 | 10 |
pasta pomidorowa | 28 | 5.6 | 1.5 | 16.7 |
szalotka | 72 | 2.5 | 0.1 | 16.8 |
oprócz tych istnieją tzw. bezimienne przepisy na sosy oparte na określonym składniku lub mieszance z nich. Są to: musztarda, śmietana, śmietana, pomidor, majonez, czosnek, zielony, ser. Zwykły i znany wszystkim chrzan jest również bardzo dobrze połączony z kotletem burgerowym. Podobnie jak domowy keczup.
weź pod uwagę, że różne rodzaje sosów są odpowiednie dla różnych rodzajów burgerów. Na przykład kotlet z chudego, beztłuszczowego mięsa idealnie pasuje do amerykańskiego sosu Ranch, zagniatanego na ciężkiej śmietanie. A z grubszym kotletem harmonijnie łączy się coś bardziej kwaśnego, takiego jak pomidor, teriyaki, Torrisi.
najbardziej bezpretensjonalny sos do burgera jest przygotowywany z produktów, które każdy z pewnością ma w lodówce. To gotowa musztarda i majonez. Wystarczy wymieszać je w równych proporcjach i dodać do smaku sól, czosnek, suche przyprawy do wyboru. Ten sos jest dobry do burgerów z bardziej suchego mięsa, takiego jak indyk, Biała i czerwona ryba.
pięć najszybszych przepisów na sos do burgera:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
ładny sos do burgerów | 10 min | 123 | +46 |
kwaśny sos majonezowy z ziołami i czosnkiem do burgerów | 10 min | 218 | +59 |
sos miodowo-musztardowy z cebulą do kanapek | 15 min | 257 | +456 |
SOS Cumberland do burgerów | 20 min | 89 | +32 |
sos do hamburgerów | 20 min | 127 | +58 |
najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, że konsystencja sosu burgerowego nie powinna być zbyt rzadka. W przeciwnym razie po prostu wypłynie. Dlatego szczególnie uważnie obserwuj gęstość sosu. Jeśli to nie wystarczy, użyj jednej z metod zagęszczania. Na przykład smażona mąka, pszenica lub płatki owsiane, dobrze sobie z tym radzi (nie musisz nawet smażyć płatków owsianych).
nieźle, jeśli w Twoim sosie będą wyczuwalne małe kawałki warzyw, takie jak cebula - to go nie zepsuje. Cóż, tak-kotlet jest zwykle podlewany sosem. Ale możesz eksperymentować z różnymi warstwami kanapki.