Sos "Cumberland"

stworzy doskonały duet z każdym daniem mięsnym! Sos dobrze komponuje się z grillowanymi żeberkami wołowymi w stylu argentyńskim.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 38 % 5 g
79 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

przepis kulinarny na ten niesamowity sos dostałam od jednej kobiety. Czekaliśmy na swoją kolej do lekarza i rozmawialiśmy. Okazało się, że obie preferujemy kuchnię angielską i obie lubimy eksperymentować w kuchni. Szczegółowo wyjaśniła, jak gotować. Zaczęło się w ten sposób: szalotki są obrane, spłukane i kruszone, a następnie zalane wrzącą wodą przez kilka sekund i wyciśnięte. Skórkę należy usunąć z pomarańczy, więc przepuszczamy ją przez tarkę, aż do miąższu. Przetrzyj galaretkę porzeczki przez sito, aby usunąć nasiona.

z patelni wlej wino, umieść na kuchence na małym ogniu, dodaj skórkę pomarańczową i cebulę. Po lekkim ugotowaniu dodaj tam starte porzeczki. Wyjmij patelnię z pieca, ostudź powstałą mieszaninę i ubij w blenderze, aż będzie gładka. Pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z jednej części cytryny. Dokładnie wymieszaj z naszą masą. Sos jest gotowy. Przygotowanie takiego sosu zajmuje około 20 minut. SOS Cumberland można podawać z każdym posiłkiem, niezależnie od tego, czy jest to dziczyzna, ryba czy mięso. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy