skład / składniki
metoda gotowania
przepis kulinarny na ten niesamowity sos dostałam od jednej kobiety. Czekaliśmy na swoją kolej do lekarza i rozmawialiśmy. Okazało się, że obie preferujemy kuchnię angielską i obie lubimy eksperymentować w kuchni. Szczegółowo wyjaśniła, jak gotować. Zaczęło się w ten sposób: szalotki są obrane, spłukane i kruszone, a następnie zalane wrzącą wodą przez kilka sekund i wyciśnięte. Skórkę należy usunąć z pomarańczy, więc przepuszczamy ją przez tarkę, aż do miąższu. Przetrzyj galaretkę porzeczki przez sito, aby usunąć nasiona.
z patelni wlej wino, umieść na kuchence na małym ogniu, dodaj skórkę pomarańczową i cebulę. Po lekkim ugotowaniu dodaj tam starte porzeczki. Wyjmij patelnię z pieca, ostudź powstałą mieszaninę i ubij w blenderze, aż będzie gładka. Pokrój cytrynę na pół i wyciśnij sok z jednej części cytryny. Dokładnie wymieszaj z naszą masą. Sos jest gotowy. Przygotowanie takiego sosu zajmuje około 20 minut. SOS Cumberland można podawać z każdym posiłkiem, niezależnie od tego, czy jest to dziczyzna, ryba czy mięso. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g