Azerbejdżańska dovga

danie gotuje się dosłownie w godzinę! Zachwyci całą rodzinę!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 8 % 1 g
węglowodany 58 % 7 g
59 kcal
IG: 71 / 29 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przepisu potrzebujesz zsiadłego mleka, śmietany, ziół, mąki, ryżu, ciecierzycy, soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ciecierzycę do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj ryż do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondelku ubij trzepaczką jogurt ze śmietaną, a następnie dodaj jajko, ryż, 1 łyżkę mąki. Ubij trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj gotowaną ciecierzycę i gotuj na wolnym ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj, ciągle mieszając. Gotuj, aż na powierzchni pojawią się bąbelki wielkości główki zapałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wypełnij całą zieleń. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj sól do smaku. Wymieszać. Kiedy zielenie zaczną zmieniać kolor, oznacza to, że piec można wyłączyć, a dogwu skomponować z gorącego pieca.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Azerbejdżańska dovga jest gotowa. można go jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno.

dodaj składniki takie jak: zielona cebula, koperek, szczaw, pietruszka, szpinak, mięta, kolendra i sól do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy