Azerbejdżańska dovga
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przepisu potrzebujesz zsiadłego mleka, śmietany, ziół, mąki, ryżu, ciecierzycy, soli.
Krok 2:
Gotuj ciecierzycę do miękkości.
Krok 3:
Gotuj ryż do miękkości.
Krok 4:
Drobno posiekaj warzywa.
Krok 5:
W rondelku ubij trzepaczką jogurt ze śmietaną, a następnie dodaj jajko, ryż, 1 łyżkę mąki. Ubij trzepaczką.
Krok 6:
Dodaj gotowaną ciecierzycę i gotuj na wolnym ogniu.
Krok 7:
Gotuj, ciągle mieszając. Gotuj, aż na powierzchni pojawią się bąbelki wielkości główki zapałki.
Krok 8:
Następnie wypełnij całą zieleń. Wymieszać.
Krok 9:
Dodaj sól do smaku. Wymieszać. Kiedy zielenie zaczną zmieniać kolor, oznacza to, że piec można wyłączyć, a dogwu skomponować z gorącego pieca.
Krok 10:
Azerbejdżańska dovga jest gotowa. można go jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno.
dodaj składniki takie jak: zielona cebula, koperek, szczaw, pietruszka, szpinak, mięta, kolendra i sól do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g