Owduch wołowy na matzoni

lekkie i apetyczne danie o ciekawym świeżym smaku. Owduch wołowy na matsoni to tradycyjna gruzińska okroshka i jest przygotowywana w taki sam sposób, jak nasza ulubiona chłodna letnia radość. Ten przepis kulinarny przykuł moją uwagę w kalendarzu flip, dobrze zapamiętana i duszna data-16 lipca, była w środku upału, a ponieważ okroshka na kwasie i serwatce już po prostu zjadłem, postanowiłem urozmaicić stół, a jednocześnie zapoznać się z drugą stroną kuchni gruzińskiej. W końcu gorące Gruzińskie jedzenie jest bardzo szeroko znane, czego nie można powiedzieć o zimnych potrawach, które są tak doskonale orzeźwiające w upalne lato, które często zdarza się w Gruzji.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 6 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 33 % 4 g
61 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

litr gruzińskiego jogurtu matsoni miesza się z litrem przefiltrowanej zimnej wody. Obieram i kroję ogórki, siekam zieloną cebulę, kolendrę i koperek. W tym czasie gotuje się wołowinę. Kiedy jest gotowa, pozwól jej ostygnąć i pokrój w drobną kostkę. Wkładam wszystkie składniki, z wyjątkiem mięsa, do głębokiego rondla, dodaję sól i cukier, a następnie wlewam mieszaninę matzoni z wodą i mieszam. Podczas serwowania wkładam trochę posiekanego mięsa do każdego talerza owducha. Po prostu bajecznie, gdy termometr jest poza skalą - nie można go oderwać, więc polecam gotować podwójną porcję dla dużej rodziny lub firmy. Lato jest różne, ale zdarza się również taka pogoda, kiedy nie można jeść na gorąco, z wyjątkiem oczywiście gorącej herbaty, która, jak wiadomo, nie jest spożywana, ale pije się ją nawet w najsilniejszym upale.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy