skład / składniki
gotowanie krok po kroku
litr gruzińskiego jogurtu matsoni miesza się z litrem przefiltrowanej zimnej wody. Obieram i kroję ogórki, siekam zieloną cebulę, kolendrę i koperek. W tym czasie gotuje się wołowinę. Kiedy jest gotowa, pozwól jej ostygnąć i pokrój w drobną kostkę. Wkładam wszystkie składniki, z wyjątkiem mięsa, do głębokiego rondla, dodaję sól i cukier, a następnie wlewam mieszaninę matzoni z wodą i mieszam. Podczas serwowania wkładam trochę posiekanego mięsa do każdego talerza owducha. Po prostu bajecznie, gdy termometr jest poza skalą - nie można go oderwać, więc polecam gotować podwójną porcję dla dużej rodziny lub firmy. Lato jest różne, ale zdarza się również taka pogoda, kiedy nie można jeść na gorąco, z wyjątkiem oczywiście gorącej herbaty, która, jak wiadomo, nie jest spożywana, ale pije się ją nawet w najsilniejszym upale.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g