skład / składniki
metoda gotowania
pokrój jagnięcinę na kawałki 50 gr., które wkładam do szerokiego rondla, wlewam zimną wodę i gotuję, stopniowo usuwając piankę łyżką cedzakową, która tworzy się na powierzchni bulionu. Czerwoną fasolę prosto z ogrodu i krótko moczyć w zimnej wodzie, a następnie włożyć do bulionu i dalej gotować. W tym samym czasie smażę cebulę pokrojoną w paski na ghee i dodaję ją również do gotowanej zupy. Przyprawiam zupę jagnięcą z fasolą w stylu gruzińskim mielonym pieprzem, solą i gotuję do całkowitego ugotowania. W kuchni gruzińskiej nie ma zbyt wielu stosunkowo prostych przepisów kulinarnych, jest to jeden z nich. Za kilka godzin jedzenie będzie w pełni gotowe i nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Taka zupa jest przyjemna, aby zaspokoić głód na wakacjach w kraju, samo gotowanie zamienia się w rozrywkę, ciekawą i niezbyt męczącą. Dzieci można wysłać do ogrodu po fasolę. Posypywanie lub nie posypywanie zupy ziołami to kwestia gustu, Zwykle posypuję, ale niektórym warzywa w zupie wydają się zbędne. Zupa jagnięca z fasolą w stylu gruzińskim cieszy się stałym powodzeniem zarówno wśród smakoszy, jak i koneserów prostego domowego jedzenia, którym w rzeczywistości jest. Jagnięcina nadaje niezwykły smak prostej zupie fasolowej, która często pojawia się na stole w wielu rodzinach. Kiedyś widziałem ten przepis kulinarny w programie telewizyjnym o wiejskim życiu i od tego czasu urozmaica moją dietę, pojawiając się na stole prawie co miesiąc, a latem znacznie częściej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g