Gruzińska zupa jagnięca z fasolą

jasny przedstawiciel kuchni gruzińskiej jest gotowy zadowolić całą rodzinę!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 16 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 30 % 13 g
256 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

pokrój jagnięcinę na kawałki 50 gr., które wkładam do szerokiego rondla, wlewam zimną wodę i gotuję, stopniowo usuwając piankę łyżką cedzakową, która tworzy się na powierzchni bulionu. Czerwoną fasolę prosto z ogrodu i krótko moczyć w zimnej wodzie, a następnie włożyć do bulionu i dalej gotować. W tym samym czasie smażę cebulę pokrojoną w paski na ghee i dodaję ją również do gotowanej zupy. Przyprawiam zupę jagnięcą z fasolą w stylu gruzińskim mielonym pieprzem, solą i gotuję do całkowitego ugotowania. W kuchni gruzińskiej nie ma zbyt wielu stosunkowo prostych przepisów kulinarnych, jest to jeden z nich. Za kilka godzin jedzenie będzie w pełni gotowe i nie wymaga wcześniejszego przygotowania. Taka zupa jest przyjemna, aby zaspokoić głód na wakacjach w kraju, samo gotowanie zamienia się w rozrywkę, ciekawą i niezbyt męczącą. Dzieci można wysłać do ogrodu po fasolę. Posypywanie lub nie posypywanie zupy ziołami to kwestia gustu, Zwykle posypuję, ale niektórym warzywa w zupie wydają się zbędne. Zupa jagnięca z fasolą w stylu gruzińskim cieszy się stałym powodzeniem zarówno wśród smakoszy, jak i koneserów prostego domowego jedzenia, którym w rzeczywistości jest. Jagnięcina nadaje niezwykły smak prostej zupie fasolowej, która często pojawia się na stole w wielu rodzinach. Kiedyś widziałem ten przepis kulinarny w programie telewizyjnym o wiejskim życiu i od tego czasu urozmaica moją dietę, pojawiając się na stole prawie co miesiąc, a latem znacznie częściej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy