zupa Tbilisi Hashi z nóg wołowych
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
przepuszczam boczek wołowy przez maszynkę do mięsa, siekam nogi wołowe wzdłuż tasakiem. Najpierw wkładam smalec do kotła, potem kawałki nóg wołowych, flaków i trawieńców. Wszystko to pozwalam na małym ogniu w kotle, aż sok całkowicie się zagotuje, bez wody i oleju. Po wlaniu wrzącej wody do kotła - około 400 gr. na każdą porcję Hashi gotuję, aż miąższ swobodnie oddzieli się od kości. Dwadzieścia minut przed gotowością wkładam chleb namoczony w mleku do kotła. Z gotowej zupy Hashi w stylu Tbilisi z nóg wołowych należy usunąć kości. Osobno sól z czosnkiem i rozcieńczona niewielką ilością bulionu, uzyskuje się tradycyjny dressing do Hashi. Jedzenie jest po prostu doskonałe na zimny jesienny lub zimowy dzień i jest tak satysfakcjonujące, że lepiej zapomnieć o drugim daniu i deserze, z wyjątkiem mocnej kawy. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie Hashi, ale to ten, który słyszałem w radiu w programie muzycznym, w którym artyści dzielili się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Od tego czasu zupę Hashi w stylu Tbilisi z nóg wołowych przygotowuję każdej jesieni i podaję do przyjaznego stołu w czasie, gdy pożółkłe liście zaczynają kruszyć się z drzew. Hashi to rodzaj "gorącej galaretki", zupa jest bardzo tłusta, bogata i kaloryczna. Jedzenie na świąteczny stół i wcale nie z diety, jak większość gruzińskich potraw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal / 100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92 kcal/100g
- Trebusza - 120 kcal/100g
- Kiełbasa mózgowa - 342 kcal/100g
- Podroby - 170 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g