zupa Tbilisi haszy z nóg wołowych

bardzo smaczna i zdrowa zupa, pokochasz to!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 15 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 10 % 3 g
181 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h
przepuszczam boczek wołowy przez maszynkę do mięsa, siekam nogi wołowe wzdłuż tasakiem. Najpierw wkładam smalec do kotła, potem kawałki nóg wołowych, flaków i trawieńców. Wszystko to pozwalam na małym ogniu w kotle, aż sok całkowicie się zagotuje, bez wody i oleju. Po wlaniu wrzącej wody do kotła - około 400 gr. na każdą porcję Hashi gotuję, aż miąższ swobodnie oddzieli się od kości. Dwadzieścia minut przed gotowością wkładam chleb namoczony w mleku do kotła. Z gotowej zupy Hashi w stylu Tbilisi z nóg wołowych należy usunąć kości. Osobno sól z czosnkiem i rozcieńczona niewielką ilością bulionu, uzyskuje się tradycyjny dressing do Hashi. Jedzenie jest po prostu doskonałe na zimny jesienny lub zimowy dzień i jest tak satysfakcjonujące, że lepiej zapomnieć o drugim daniu i deserze, z wyjątkiem mocnej kawy. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie Hashi, ale to ten, który słyszałem w radiu w programie muzycznym, w którym artyści dzielili się swoimi ulubionymi przepisami kulinarnymi. Od tego czasu zupę Hashi w stylu Tbilisi z nóg wołowych przygotowuję każdej jesieni i podaję do przyjaznego stołu w czasie, gdy pożółkłe liście zaczynają kruszyć się z drzew. Hashi to rodzaj "gorącej galaretki", zupa jest bardzo tłusta, bogata i kaloryczna. Jedzenie na świąteczny stół i wcale nie z diety, jak większość gruzińskich potraw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mózgi (wołowina, wieprzowina, baranina) - 92   kcal/100g
  • Trebusza - 120   kcal/100g
  • Kiełbasa mózgowa - 342   kcal/100g
  • Podroby - 170   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy