pierogi z ziołami
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
miłośników pierogów jest mnóstwo na całym świecie. To jedzenie jest kochane w Europie, Azji i Ameryce. I niewiele osób myśli o tym, że Azjaci wymyślili pierogi. Tatarzy przywieźli pierogi do Rosji, ale w Azji Środkowej od kilkuset lat przygotowują i urozmaicają pokrewne pierogi danie zwane chuchwara. Przepis kulinarny chuchvara, który chcę wam teraz przedstawić, jest bardzo oryginalny. ogólnie rzecz biorąc, Kuk chuchwara jest bardziej krewnym ravioli niż zwykłych pierogów.
przygotowujemy ciasto jak na makaron, to znaczy wystarczająco strome i rozwałkowujemy je na warstwę o grubości 2 mm, następnie kroimy w kwadraty 5x5 cm, kładziemy łyżeczkę Zielonego mięsa mielonego na środku każdego kwadratu i układamy pierogi.
nadzienie składa się z pierwszych pędów mięty, komosy ryżowej, mniszka lekarskiego, torby pasterskiej, szczawiu końskiego. Słowem z wszelkich dzikich ziół i lucerny. Zioła należy dokładnie umyć w zimnej bieżącej wodzie i drobno posiekać. Do powstałego mięsa mielonego dodajemy posiekany szpinak, zieloną cebulę, czosnek, słowem wszelkie warzywa, które wyrosły na mieście. Drobno kroimy tam cebulę i dusimy tę masę na tłuszczu zwierzęcym. Następnie dodaj skwarki ze smalcu, jajka, sól i pieprz. Wszystko to ponownie dusimy, aż sok zostanie wyciągnięty. A następnie pozostawić pod pokrywką i schłodzić do temperatury pokojowej.
gotujemy pierogi w osolonej wodzie. Podajemy na dużym talerzu, ułożonym w jednej warstwie i posypanym kwaśnym mlekiem lub kwaśną śmietaną.
przygotowujemy ciasto jak na makaron, to znaczy wystarczająco strome i rozwałkowujemy je na warstwę o grubości 2 mm, następnie kroimy w kwadraty 5x5 cm, kładziemy łyżeczkę Zielonego mięsa mielonego na środku każdego kwadratu i układamy pierogi.
nadzienie składa się z pierwszych pędów mięty, komosy ryżowej, mniszka lekarskiego, torby pasterskiej, szczawiu końskiego. Słowem z wszelkich dzikich ziół i lucerny. Zioła należy dokładnie umyć w zimnej bieżącej wodzie i drobno posiekać. Do powstałego mięsa mielonego dodajemy posiekany szpinak, zieloną cebulę, czosnek, słowem wszelkie warzywa, które wyrosły na mieście. Drobno kroimy tam cebulę i dusimy tę masę na tłuszczu zwierzęcym. Następnie dodaj skwarki ze smalcu, jajka, sól i pieprz. Wszystko to ponownie dusimy, aż sok zostanie wyciągnięty. A następnie pozostawić pod pokrywką i schłodzić do temperatury pokojowej.
gotujemy pierogi w osolonej wodzie. Podajemy na dużym talerzu, ułożonym w jednej warstwie i posypanym kwaśnym mlekiem lub kwaśną śmietaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g