pyszny vinaigrette ze śledziem ze szczypiorkiem i kapustą

vinaigrette z zieloną cebulą to świetna przekąska pod wódką! Sałatka jest bogata w witaminy zawarte w warzywach. Nadaje się do dań głównych. Ma bogaty smak i kolor. Wygląda pięknie po podaniu ze względu na dużą różnorodność kolorów.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 57 % 8 g
72 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotuj ziemniaki w mundurach przez 20-25 minut w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jednocześnie z ziemniakami w jednym rondlu gotuj marchewki przez 30 minut. Chłodzimy, obieramy i kroimy w kostkę taką samą jak ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj buraki przez 50 minut, ostudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku pikli przycinamy końcówki i kroimy w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj zieloną cebulę i posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj śledzie. Odetnij głowę, ogon i płetwy, usuń skórę. Przecinamy brzuch i patroszymy: wyjmujemy jelita, mleko lub kawior, a także usuwamy czarny film nożem. Usuwamy grzbiet i pozostałe kości, aby uzyskać filet. Możesz kupić gotowy filet śledziowy w słoikach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój filety w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Koperek umyć i posiekać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przystępujemy do montażu sałatki. Wlej marchewki, ziemniaki i zielony groszek do głębokiej miski, z której musisz najpierw spuścić sok. Mieszać.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj buraki, zieloną cebulę i kiszoną kapustę.Mieszać.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj posiekany filet śledziowy i ponownie wymieszaj. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku i wlej nierafinowany olej roślinny, ponownie wymieszaj i spróbuj sałatki do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj zielenie. Mieszać. Sałatka gotowa! Podczas serwowania można go udekorować natką pietruszki lub plasterkami cytryny. Mój przyjaciel powiedział mi, jak zrobić pyszny vinaigrette ze śledziem. To u niej z wizytą po raz pierwszy spróbowałem tego dania, a teraz postanowiłem podzielić się z Tobą przepisem.

kto z nas nie jadł winegret, prawdopodobnie nie ma takich ludzi. Ale myślę, że niewielu próbowało śledzia. Nazwa jest trochę przerażająca, ale zapewniam, że smakuje niesamowicie, ponieważ połączenie gotowanych warzyw i śledzia jest zawsze bardzo korzystne. Wydawało mi się interesujące, smaczne i zdrowe. Składanie sałatki można faktycznie wykonać w dowolnej kolejności, w końcu składniki i tak trafią do miski. Smak potrawy można regulować: ktoś lubi mieć więcej groszku, ktoś lubi, gdy w sałatce jest dużo ryb itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g

Podobne przepisy