Sałatka cielęca

nie tylko piękny, ale także bardzo zdrowy i pyszny! Spróbuj teraz!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 8 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 22 % 7 g
206 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

młode mięso cielęce jest bardzo często używane w różnych przepisach kulinarnych kuchni azerbejdżańskiej podczas przygotowywania szerokiej gamy potraw. W kuchni narodowej Azerbejdżanu cielęcina doskonale komponuje się z kwaśnymi owocami, takimi jak granaty, Dereń lub śliwka wiśniowa. Proponujemy spróbować tego niezwykłego połączenia w jedzeniu, przygotowując sałatkę mięsną"Baku"
więc głównym składnikiem tego dania jest cielęcina. Wybierając mięso, należy zwrócić szczególną uwagę na jego świeżość. Jeśli weźmiesz stare twarde mięso, może to zepsuć smak całego dania.
cielęcinę należy dokładnie umyć, ugotować i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić również w drobną kostkę. Posiekaj zielenie. Granaty oczyścić i wybrać z nich ziarna. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce. Następnie włóż kostki mięsa, cebulę, czosnek, granat i kolendrę do salaterki i wymieszaj. Całość doprawić solą, pieprzem, doprawić majonezem i jeszcze raz wymieszać. Sałatka mięsna "Baku" jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy