skład / składniki
metoda gotowania
młode mięso cielęce jest bardzo często używane w różnych przepisach kulinarnych kuchni azerbejdżańskiej podczas przygotowywania szerokiej gamy potraw. W kuchni narodowej Azerbejdżanu cielęcina doskonale komponuje się z kwaśnymi owocami, takimi jak granaty, Dereń lub śliwka wiśniowa. Proponujemy spróbować tego niezwykłego połączenia w jedzeniu, przygotowując sałatkę mięsną"Baku"
więc głównym składnikiem tego dania jest cielęcina. Wybierając mięso, należy zwrócić szczególną uwagę na jego świeżość. Jeśli weźmiesz stare twarde mięso, może to zepsuć smak całego dania.
cielęcinę należy dokładnie umyć, ugotować i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić również w drobną kostkę. Posiekaj zielenie. Granaty oczyścić i wybrać z nich ziarna. Zetrzyj czosnek na drobnej tarce. Następnie włóż kostki mięsa, cebulę, czosnek, granat i kolendrę do salaterki i wymieszaj. Całość doprawić solą, pieprzem, doprawić majonezem i jeszcze raz wymieszać. Sałatka mięsna "Baku" jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g