skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebujesz więc 4 jajek na twardo, słoika z wątróbką dorsza, szczypiorku, majonezu łyżka stołowa, odrobiny soli i tartaletki.
Krok 2:
Więc pokrój małą zieloną cebulę.
Krok 3:
Obierz jajka i oddziel dwa żółtka. A pozostałe jajka również drobno pokroimy. Pamiętaj, aby spuścić olej z wątroby dorsza. Zetrzyj samą wątrobę widelcem.
Krok 4:
Weź talerz i włóż do niego posiekaną cebulę z jajkami. Do tej masy dodaj majonez z olejem z dorsza, który odsączyliśmy. Teraz trochę soli.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj przyszłe pyszne i napełnij tartaletki powstałą masą.
Krok 6:
Można zrobić wgłębienie w środku. Włóż do niego kawałek wątroby dorsza. Możesz ozdobić tartaletki z gałązką kopru lub pietruszki dorsza - według własnego gustu! I możesz uformować kulki z powstałej masy, które również ozdobić zielenią. Smacznego!
podczas gotowania jajek podczas gotowania innych składników radzę również strawić - informacje o wątrobie dorsza. Muszę powiedzieć, że jest to dziś dość popularny składnik sałatek. I jest na to wytłumaczenie. W końcu wątroba dorsza jest pierwszym bardzo pożywnym i smacznym produktem, drugim jest dość przydatny produkt dla zdrowia i urody.
nawiasem mówiąc, kilkadziesiąt lat temu te przepisy na sałatki były dość popularne w przestrzeni poradzieckiej. Ale już w czasach postprodukcyjnych sałatki z wątroby dorsza, ze względu na nasycenie rynku różnymi produktami, wyparły egzotyczne przepisy. A im dalej, tym bardziej, generalnie niezasłużenie, moim zdaniem, zostały zapomniane.
więc teraz wiele zapomnianych w swoim czasie, w tym ten przepis, wraca na właściwe tory. Myślę, że ponieważ wątroba dorsza jest dość niezwykłym produktem. A to pozwala nie tylko tworzyć sałatki, ale naprawdę eleganckie arcydzieła kulinarne. Takich sałatek nie można doprawić majonezem, ponieważ wątroba dorsza jest dość tłusta. Ale skup się przede wszystkim na swoim guście.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątróbka dorsza w oleju - 613 kcal/100g