tartaletki z wątróbką dorsza i jajkiem, szczypiorkiem i koperkiem

pyszna, delikatna, pożywna wątróbka dorsza z chlebem-pyszna i prosta! Niesamowicie cudowny przepis kulinarny! Oczywiście nie omieszkam podzielić się nim z gospodyniami domowymi. Ponieważ po pierwsze, jest to niesamowicie smaczna sałatka, po drugie, jest to zdrowe jedzenie! Po trzecie, jest nie tylko smaczny, ale także szybki! Ta sałatka z wątroby dorsza może być bezpiecznie podawana jako posiłek dla domu i na świątecznym stole. Więc przypadkowo masz słoik z wątróbką dorsza w lodówce? Nie spiesz się z masakrą, nie wrzucaj jej zawartości do gotowanych ziemniaków lub spodka. Będzie to wspaniała sałatka, z której wszyscy będą się cieszyć, z niczym nieporównywalnym. Jednym słowem scharakteryzujesz jego smak jednym słowem-przysmak.
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 82 % 40 g
węglowodany 2 % 1 g
400 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebujesz więc 4 jajek na twardo, słoika z wątróbką dorsza, szczypiorku, majonezu łyżka stołowa, odrobiny soli i tartaletki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc pokrój małą zieloną cebulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz jajka i oddziel dwa żółtka. A pozostałe jajka również drobno pokroimy. Pamiętaj, aby spuścić olej z wątroby dorsza. Zetrzyj samą wątrobę widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź talerz i włóż do niego posiekaną cebulę z jajkami. Do tej masy dodaj majonez z olejem z dorsza, który odsączyliśmy. Teraz trochę soli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj przyszłe pyszne i napełnij tartaletki powstałą masą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Można zrobić wgłębienie w środku. Włóż do niego kawałek wątroby dorsza. Możesz ozdobić tartaletki z gałązką kopru lub pietruszki dorsza - według własnego gustu! I możesz uformować kulki z powstałej masy, które również ozdobić zielenią. Smacznego!

podczas gotowania jajek podczas gotowania innych składników radzę również strawić - informacje o wątrobie dorsza. Muszę powiedzieć, że jest to dziś dość popularny składnik sałatek. I jest na to wytłumaczenie. W końcu wątroba dorsza jest pierwszym bardzo pożywnym i smacznym produktem, drugim jest dość przydatny produkt dla zdrowia i urody.
nawiasem mówiąc, kilkadziesiąt lat temu te przepisy na sałatki były dość popularne w przestrzeni poradzieckiej. Ale już w czasach postprodukcyjnych sałatki z wątroby dorsza, ze względu na nasycenie rynku różnymi produktami, wyparły egzotyczne przepisy. A im dalej, tym bardziej, generalnie niezasłużenie, moim zdaniem, zostały zapomniane.
więc teraz wiele zapomnianych w swoim czasie, w tym ten przepis, wraca na właściwe tory. Myślę, że ponieważ wątroba dorsza jest dość niezwykłym produktem. A to pozwala nie tylko tworzyć sałatki, ale naprawdę eleganckie arcydzieła kulinarne. Takich sałatek nie można doprawić majonezem, ponieważ wątroba dorsza jest dość tłusta. Ale skup się przede wszystkim na swoim guście.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka dorsza w oleju - 613   kcal/100g

Podobne przepisy