australijski pudding ryżowy

Łatwy, ale pyszny deser po obfitym posiłku. W menu Australijczyków ważne miejsce zajmują różne puddingi. Budynie mięsne, warzywne i zbożowe przygotowywane są jako drugie danie. A na deser kuchnia Australijska oferuje szeroką gamę słodkich puddingów owocowych. Żadne rodzinne wakacje nie mogą obejść się bez tego jedzenia. Oferujemy również świąteczny przepis na Australijski pudding ryżowy.
KlayKsaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 89 % 42 g
189 kcal
IG: 5 / 81 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ryż do połowy ugotowany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel figi,daktyle,rodzynki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj suszone owoce i przyprawy do ryżu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ryż ostygnie,dodaj do niego ubite białka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.


ryż opłucz i gotuj w wodzie przez 10 minut, aż będzie do połowy ugotowany. Opłucz rodzynki, pokrój figi i daktyle na małe kawałki. Wymieszaj je z ryżem, dodaj imbir i cukier. Następnie wlej szklankę mleka i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie całkowicie ugotowany. Następnie musisz pozwolić budyniu ostygnąć. Następnie wlej ubite białka do gotowej masy i wymieszaj. Włóż budyń do miski po uprzednim spłukaniu zimną wodą i wstaw do lodówki.
budyń można udekorować kawałkami świeżych owoców przed podaniem. Jeśli nie było świeżych owoców, ale suszone owoce nadają się do dekoracji australijskiego puddingu ryżowego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Figi - 49   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy