Australijski pudding ryżowy
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
ryż opłucz i gotuj w wodzie przez 10 minut, aż będzie do połowy ugotowany. Opłucz rodzynki, pokrój figi i daktyle na małe kawałki. Wymieszaj je z ryżem, dodaj imbir i cukier. Następnie wlej szklankę mleka i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie całkowicie ugotowany. Następnie musisz pozwolić budyniu ostygnąć. Następnie wlej ubite białka do gotowej masy i wymieszaj. Włóż budyń do miski po uprzednim spłukaniu zimną wodą i wstaw do lodówki.
budyń można udekorować kawałkami świeżych owoców przed podaniem. Jeśli nie było świeżych owoców, ale suszone owoce nadają się do dekoracji australijskiego puddingu ryżowego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Figi - 49 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g