skład / składniki
gotowanie krok po kroku
proporcje zawarte w kulinarnym przepisie na bulion mięsny-podstawy z kuchni rosyjskiej, oczywiście nie są przeznaczone do jednej procedury gotowania. Oczywiście pod warunkiem, że Twoja rodzina nie składa się z ośmiu lub więcej osób. Zaletą bulionów, które są częścią innych potraw, jest to, że można je stosować, gdy zajdzie taka potrzeba. I przechowywać w lodówce, ale nie za długo, ponieważ nasze nieprzygotowane jedzenie może po prostu zakwasić. Trzy dni to całkiem normalny okres.
pokrój mięso na kawałki i pokrój kości na mniejsze kawałki. Dokładnie umyj wszystkie warzywa i korzenie i pokrój w plastry, z wyjątkiem cebuli i czosnku. Używamy ich w całości. Kości wraz z cebulami układamy na gorącej blasze do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze około 220 stopni. Zajmie to około godziny, może godzinę i dwadzieścia minut. Układamy kości z cebulą w dużym rondlu, wysyłamy tam kawałki mięsa, napełniamy wodą (4,5 l). Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie wlej szklankę wody. Pamiętaj, aby usunąć utworzoną piankę.
zeskrob tłuszcz pozostały na blasze do pieczenia, rozcieńcz szklanką wody i zagotuj w osobnym rondlu. Następnie wlej płyn do naszego bulionu, po odcedzeniu. Wszystkie przygotowane warzywa i korzenie wkładamy do rondla i gotujemy na bardzo małym ogniu przez trzy godziny. Filtruj, wlej do słoików (wygodniej jest przechowywać), przykryj lnianą serwetką (aby "oddychać"), ostudź, a następnie schowaj w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kości wołowe - 105 kcal/100g