zupa jagnięca z fasolą
skład / składniki
7
porcje:
metoda gotowania
baraninę, pokrojoną na kawałki, myjemy i wkładamy do rondla. Posortuj fasolę, spłucz i włóż tam i napełnij wszystko zimną wodą. Najpierw stawiamy na dużym ogniu, a gdy się zagotuje, zmniejszamy do minimum i gotujemy. Pamiętaj, aby usunąć piankę. Po chwili dodaj drobno posiekany por i korzeń pietruszki. Smażyć posiekaną cebulę, mąkę, adżikę na tłuszczu (do "przezroczystości" tłuszczu). Czosnek należy zmielić solą. Doprawiamy naszą zupę smażoną cebulą i czosnkiem przez pięć minut, aż będzie gotowa. Dodaj drobno posiekane warzywa. Zupę należy zakwasić małym kawałkiem śliwki wiśniowej (pita).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Fasola - 328 kcal/100g
- Biała fasola - 352 kcal/100g
- Fasola ognista czerwona - 23 kcal/100g
- Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g