zupa jagnięca z fasolą

Spróbuj tej zupy raz i będziesz ją ciągle gotować!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 40 % 4 g
46 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
baraninę, pokrojoną na kawałki, myjemy i wkładamy do rondla. Posortuj fasolę, spłucz i włóż tam i napełnij wszystko zimną wodą. Najpierw stawiamy na dużym ogniu, a gdy się zagotuje, zmniejszamy do minimum i gotujemy. Pamiętaj, aby usunąć piankę. Po chwili dodaj drobno posiekany por i korzeń pietruszki. Smażyć posiekaną cebulę, mąkę, adżikę na tłuszczu (do "przezroczystości" tłuszczu). Czosnek należy zmielić solą. Doprawiamy naszą zupę smażoną cebulą i czosnkiem przez pięć minut, aż będzie gotowa. Dodaj drobno posiekane warzywa. Zupę należy zakwasić małym kawałkiem śliwki wiśniowej (pita).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pory - 33   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy