zupa ogonowa po staroangielsku

wszystko można dobrze wykorzystać! I to bardzo dobrze!
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 69 % 11 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 13 % 2 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 h

wyobraź sobie, że w starej, dobrej Anglii z tak nieatrakcyjnej części ciała byka jak ogon przygotowano pyszne danie godne królów. Jest to zrozumiałe, ponieważ oprócz ogona zawiera dość drogie napoje alkoholowe. Cóż, jedzenie w końcu okazuje się bardzo doskonałe. Ponadto na rynku ogony byka sprzedają się bardzo tanio. Przygotowujemy się więc do opanowania przepisu kulinarnego o nazwie" zupa ogonowa w języku staroangielskim", odpowiednio kuchnia angielska.
ogon wołowy myjemy bardzo dobrze, kroimy na porcje i moczymy gdzieś przez pół godziny. Następnie układamy je na serwetce, pozostawiamy do wyschnięcia i wrzucamy na suchą gorącą patelnię bez oleju. Ogony muszą być stale obracane, aby się nie poparzyły. Gdy tylko pojawi się na nich brązowa skorupa, napełnij całą sprawę koniakiem i podpal. Podziwiamy niebieski płomień i czekamy, aż sam zgaśnie. Wysyłamy nasze ogony koniaku na patelnię, układamy tam różne korzenie: seler, pietruszkę. Dodaj wodę i gotuj przez trzy godziny, nie mniej, okresowo usuwając powstałą pianę. Teraz drobno posiekaj cebulę i marchewkę, smaż trochę na oleju, wlej niewielką ilość bulionu wołowego i pozostaw na dziesięć minut pod pokrywką, aby zgasić. Teraz wlej powstałą pieczeń, czerwone wino, sól, pieprz, wlej przyprawy do zupy. Możesz rzucić trochę cukru pudru. I gotuj na bardzo małym ogniu przez około pół godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Ogon wołowy - 137   kcal/100g

Podobne przepisy