skład / składniki
metoda gotowania
wyobraź sobie, że w starej, dobrej Anglii z tak nieatrakcyjnej części ciała byka jak ogon przygotowano pyszne danie godne królów. Jest to zrozumiałe, ponieważ oprócz ogona zawiera dość drogie napoje alkoholowe. Cóż, jedzenie w końcu okazuje się bardzo doskonałe. Ponadto na rynku ogony byka sprzedają się bardzo tanio. Przygotowujemy się więc do opanowania przepisu kulinarnego o nazwie" zupa ogonowa w języku staroangielskim", odpowiednio kuchnia angielska.
ogon wołowy myjemy bardzo dobrze, kroimy na porcje i moczymy gdzieś przez pół godziny. Następnie układamy je na serwetce, pozostawiamy do wyschnięcia i wrzucamy na suchą gorącą patelnię bez oleju. Ogony muszą być stale obracane, aby się nie poparzyły. Gdy tylko pojawi się na nich brązowa skorupa, napełnij całą sprawę koniakiem i podpal. Podziwiamy niebieski płomień i czekamy, aż sam zgaśnie. Wysyłamy nasze ogony koniaku na patelnię, układamy tam różne korzenie: seler, pietruszkę. Dodaj wodę i gotuj przez trzy godziny, nie mniej, okresowo usuwając powstałą pianę. Teraz drobno posiekaj cebulę i marchewkę, smaż trochę na oleju, wlej niewielką ilość bulionu wołowego i pozostaw na dziesięć minut pod pokrywką, aby zgasić. Teraz wlej powstałą pieczeń, czerwone wino, sól, pieprz, wlej przyprawy do zupy. Możesz rzucić trochę cukru pudru. I gotuj na bardzo małym ogniu przez około pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Ogon wołowy - 137 kcal/100g