skład / składniki
metoda gotowania
dania zawierające krewetki nie są przygotowywane w każdej rodzinie. Krewetki są w najlepszym razie po prostu gotowane i używane jako przekąska do piwa. Tymczasem to jedzenie, jak najbardziej smaczne i zdrowe, doskonale nadaje się jako składnik nie tylko do różnych sałatek, ale także do pierwszych dań. Przykładem tego jest przepis kulinarny o nazwie" solanka z krewetkami " - kuchnia rosyjska.
gotuj krewetki jak zwykle w osolonej wodzie, a następnie obierz je z chitynowej powłoki i pokrój na kawałki. Pokrój cebulę w cienkie półpierścienie i smaż na oleju na złoty kolor. Zanurz cebulę w bulionie krewetkowym wraz z pokrojonymi w kostkę piklami, a także kaparami, groszkiem z czarnego pieprzu, liściem laurowym, w razie potrzeby dodaj więcej soli. Gotuj na małym ogniu przez około dziesięć minut. Następnie włóż śmietanę do mieszanki i zagotuj razem z nią. Zanurz kawałki krewetek w naszej zupie. Na każdym talerzu kładziemy oliwki pokrojone w plasterki, jeden plasterek świeżej cytryny, a także drobno posiekaną natkę pietruszki. Otrzymujemy doskonałe, łatwe i smaczne pierwsze danie, które idealnie nadaje się do rozpoczęcia obfitego lunchu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Kapary w puszkach - 23 kcal/100g
- Kapary - 23 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g