skład / składniki
metoda gotowania
kasza manna jest bardzo częstym gościem w przepisach kulinarnych dla niemowląt. A wcześniej czasami nudzi dzieci – po prostu nie mogą patrzeć na banalną kaszę mannę. Proponuję urozmaicić dania z kaszy manny, przygotowując budyń z kaszy manny z morelami. Nie bój się, że w składnikach jest wino, jest ono odparowywane podczas gotowania. Więc zaczynamy robić budyń. Pokrój świeże morele na połówki. Wymieszaj białe wino, miód i cynamon. Podgrzej powstałą mieszaninę, ale nie doprowadzaj do wrzenia i wlej przygotowane morele na około 30 minut. Dodaj wodę do mleka i zagotuj. Następnie wlej kaszę mannę z cukrem cienkim strumieniem i gotuj owsiankę, mieszając przez 20 minut. Następnie wymieszaj masło i jajko kurze ubite blenderem z owsianką. Natłuszczoną formę wypełniamy do połowy budyniem, następnie układamy morele i pokrywamy budyniem na wierzchu. Wyjmujemy formę do lodówki, aż stwardnieje. Po upływie czasu budyń przewracamy na talerz i dekorujemy połową moreli. Zupełnie nowy smak zwykłego jedzenia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g