skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować zupę tak szybko, jak to możliwe, musisz zacząć od tego, co będzie gotować najdłużej – ziemniaków. Wstępnie podpal garnek z wodą. Następnie umyj kilka średnich bulw, obierz, pokrój na pół i włóż do wrzącej osolonej wody. Podczas gotowania ziemniaków umyj i pokrój grzyby. Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę i posiekaj marchewki na grubej tarce. Na patelni najpierw usmaż cebulę i marchewkę. Smażyć krótko. Natychmiast po tym, jak nabiorą pięknego złotego koloru, połóż na talerzu (nie rozgotuj do momentu, gdy utworzą się suche skórki). Następnie usmaż pieczarki. Pieczarki smażyć 8-10 minut do miękkości. Gdy ziemniaki są ugotowane, spuść bulion do osobnego naczynia. Ubij ziemniaki z częścią bulionu w blenderze lub zetrzyj zwykłym tłuczkiem, aż uzyskasz kremową masę. Następnie dodaj pieczarki, cebulę i marchewkę do zupy. Podawać w małym naczyniu, uprzednio posypane ziołami. Na osobnym talerzu możesz podać grzanki. Jeśli jest dużo zupy, można zapisać wywar ziemniaczany. Każda tłuczona zupa z czasem staje się grubsza, więc zawsze można ją rozcieńczyć bulionem, chociaż w skrajnych przypadkach wystarczy zwykła wrząca woda.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g