zupa z pieczarek i ziemniaków

bardzo smaczna i delikatna zupa puree z pewnością cię zachwyci! W naszym domu zupy przecierowe nigdy nie były gotowane. Moja mama ich nie znosi, więc ani w dzieciństwie, ani w młodości nie miałem okazji ich wypróbować. Kiedy miałem wystarczająco dużo pieniędzy w portfelu, aby móc chodzić do restauracji, w końcu dowiedziałem się, że to najdelikatniejsze Jedzenie i oczywiście zupa grzybowa z przepisów kuchni niemieckiej bardzo mi się podobała. Przeczytałam ten przepis na zupę ziemniaczaną z grzybami w zwykłej książce kucharskiej wydanej w latach 80.
breikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 70 % 14 g
97 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

aby przygotować zupę tak szybko, jak to możliwe, musisz zacząć od tego, co będzie gotować najdłużej – ziemniaków. Wstępnie podpal garnek z wodą. Następnie umyj kilka średnich bulw, obierz, pokrój na pół i włóż do wrzącej osolonej wody. Podczas gotowania ziemniaków umyj i pokrój grzyby. Obierz cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę i posiekaj marchewki na grubej tarce. Na patelni najpierw usmaż cebulę i marchewkę. Smażyć krótko. Natychmiast po tym, jak nabiorą pięknego złotego koloru, połóż na talerzu (nie rozgotuj do momentu, gdy utworzą się suche skórki). Następnie usmaż pieczarki. Pieczarki smażyć 8-10 minut do miękkości. Gdy ziemniaki są ugotowane, spuść bulion do osobnego naczynia. Ubij ziemniaki z częścią bulionu w blenderze lub zetrzyj zwykłym tłuczkiem, aż uzyskasz kremową masę. Następnie dodaj pieczarki, cebulę i marchewkę do zupy. Podawać w małym naczyniu, uprzednio posypane ziołami. Na osobnym talerzu możesz podać grzanki. Jeśli jest dużo zupy, można zapisać wywar ziemniaczany. Każda tłuczona zupa z czasem staje się grubsza, więc zawsze można ją rozcieńczyć bulionem, chociaż w skrajnych przypadkach wystarczy zwykła wrząca woda.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy