Goziny
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
jest wspaniałe danie w kuchni ormiańskiej. Dawno, dawno temu starożytni Ormianie, zmęczeni monotonnym mięsem, postanowili zjeść coś niezwykłego. Słodki. Mieli miód, ale nie dasz dzieciom w ręce garnków z miodem, kiedy siedzą wokół paleniska, aby posłuchać opowieści starszych? Przerobią się. A poza tym-dużo miodu jest szkodliwe. Myśleli, myśleli i wymyślili, jak uczynić miód jędrnym i mniej nasyconym.
tak narodził się przepis kulinarny gozinacha.
weź orzechy włoskie lub migdały. Oczyść je ze skorupy, drobno posiekaj i smaż trochę. W procesie prażenia orzechy oddają część swoich olejków eterycznych, dzięki czemu ich smak staje się jaśniejszy.
następnie podpalamy miód z cukrem, a gdy tylko się zagotuje, wlej gotowe orzechy. Gotuj tę mieszaninę przez 15 minut na małym ogniu, aby krawędzie się nie przypaliły i stale mieszaj. Gotowe, gorące gozyny układamy na płaskim talerzu lub naczyniu, po uprzednim zwilżeniu zimną wodą i wyrównujemy powierzchnię nożem. Nasz gozin powinien teraz ostygnąć.
aby go zdjąć, lekko podgrzewamy talerz, a następnie łatwo się od niego oderwie. Pokrój w romby i zadzwoń do dzieci.
tak narodził się przepis kulinarny gozinacha.
weź orzechy włoskie lub migdały. Oczyść je ze skorupy, drobno posiekaj i smaż trochę. W procesie prażenia orzechy oddają część swoich olejków eterycznych, dzięki czemu ich smak staje się jaśniejszy.
następnie podpalamy miód z cukrem, a gdy tylko się zagotuje, wlej gotowe orzechy. Gotuj tę mieszaninę przez 15 minut na małym ogniu, aby krawędzie się nie przypaliły i stale mieszaj. Gotowe, gorące gozyny układamy na płaskim talerzu lub naczyniu, po uprzednim zwilżeniu zimną wodą i wyrównujemy powierzchnię nożem. Nasz gozin powinien teraz ostygnąć.
aby go zdjąć, lekko podgrzewamy talerz, a następnie łatwo się od niego oderwie. Pokrój w romby i zadzwoń do dzieci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g