Goziny

zanim przejdziesz przez stronę-przeczytaj! Za uszy nie wyciągniesz!
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 7 g
tłuszcze 35 % 30 g
węglowodany 57 % 49 g
513 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
jest wspaniałe danie w kuchni ormiańskiej. Dawno, dawno temu starożytni Ormianie, zmęczeni monotonnym mięsem, postanowili zjeść coś niezwykłego. Słodki. Mieli miód, ale nie dasz dzieciom w ręce garnków z miodem, kiedy siedzą wokół paleniska, aby posłuchać opowieści starszych? Przerobią się. A poza tym-dużo miodu jest szkodliwe. Myśleli, myśleli i wymyślili, jak uczynić miód jędrnym i mniej nasyconym.
tak narodził się przepis kulinarny gozinacha.
weź orzechy włoskie lub migdały. Oczyść je ze skorupy, drobno posiekaj i smaż trochę. W procesie prażenia orzechy oddają część swoich olejków eterycznych, dzięki czemu ich smak staje się jaśniejszy.
następnie podpalamy miód z cukrem, a gdy tylko się zagotuje, wlej gotowe orzechy. Gotuj tę mieszaninę przez 15 minut na małym ogniu, aby krawędzie się nie przypaliły i stale mieszaj. Gotowe, gorące gozyny układamy na płaskim talerzu lub naczyniu, po uprzednim zwilżeniu zimną wodą i wyrównujemy powierzchnię nożem. Nasz gozin powinien teraz ostygnąć.
aby go zdjąć, lekko podgrzewamy talerz, a następnie łatwo się od niego oderwie. Pokrój w romby i zadzwoń do dzieci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy