domowy makaron

świetny przepis na makaron zawiera minimum składników! Proste i smaczne! Domowy przepis na makaron, zwany także makaronem, to bardzo smaczne jedzenie, które jest przygotowywane według podstawowego przepisu kulinarnego ze wszystkich dostępnych składników, ale zajmuje dużo czasu! Poniżej dowiesz się, jak zrobić domowy makaron. Przygotujmy jedną porcję makaronu na obiad dla 3-osobowej rodziny. Lista produktów w opisie jest obliczana dla takiej liczby osób.
KateriNNaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 12 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 56 % 24 g
216 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

Gorąco polecam zaangażowanie męża w gotowanie makaronu! Męskie ręce prosto przynajmniej w składnikach napisz)) ale obawiam się, że mogą nie tak zrozumieć... :)
posyp stół mąką. Wymieszaj jajko, mąkę, sól, rozłóż mieszaninę na stole i.. Muszę ugniatać. Konieczne jest ugniatanie mężczyzny, ponieważ ugniatanie jest trudne! Jeśli z jakiegoś powodu nie ma mężczyzny, możesz trochę pomóc i dodać trochę wody.
więc zagniataliśmy twarde ciasto, zostawiliśmy je na pół godziny (jeśli sami ugniataliśmy – odpoczywamy!), po 30 minutach stało się bardziej plastyczne. Wytnij kawałek, rozwałkuj cienko, jak to możliwe, pokrój w cienkie paski. Nie zapomnij wlać mąki na stół, jeśli to konieczne.
gdy cały makaron zostanie posiekany, gotuj go przez około 10 minut w osolonej wodzie, posyp oliwą z oliwek ,aby się nie sklejał (na próżno go toczyliśmy, kroiliśmy). Podawaj z bulionem lub mięsem – według własnego uznania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy