skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Gorąco polecam zaangażowanie męża w gotowanie makaronu! Męskie ręce prosto przynajmniej w składnikach napisz)) ale obawiam się, że mogą nie tak zrozumieć... :)
posyp stół mąką. Wymieszaj jajko, mąkę, sól, rozłóż mieszaninę na stole i.. Muszę ugniatać. Konieczne jest ugniatanie mężczyzny, ponieważ ugniatanie jest trudne! Jeśli z jakiegoś powodu nie ma mężczyzny, możesz trochę pomóc i dodać trochę wody.
więc zagniataliśmy twarde ciasto, zostawiliśmy je na pół godziny (jeśli sami ugniataliśmy – odpoczywamy!), po 30 minutach stało się bardziej plastyczne. Wytnij kawałek, rozwałkuj cienko, jak to możliwe, pokrój w cienkie paski. Nie zapomnij wlać mąki na stół, jeśli to konieczne.
gdy cały makaron zostanie posiekany, gotuj go przez około 10 minut w osolonej wodzie, posyp oliwą z oliwek ,aby się nie sklejał (na próżno go toczyliśmy, kroiliśmy). Podawaj z bulionem lub mięsem – według własnego uznania!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g