nic tak nie ogrzewa duszy jak kubek gorącej czekolady. Czekolada. Ile w tym słowie. Jakże powinniśmy być wdzięczni Ameryce Południowej i Środkowej, ponieważ ta część globu jest ojczyzną czekolady, podobnie jak drzewa kakaowego. Przez bardzo długi czas ten boski napój (przez wiele stuleci czekolada była spożywana tylko w postaci płynnej) był dostępny tylko dla bogatych ludzi, ponieważ składniki przepisu kulinarnego czekolady były bardzo drogie. I dopiero w XX wieku, kiedy kakao i cukier gwałtownie spadły, "jedzenie królów" (czekolada była już nie tylko napojem, ale także jedzeniem) stało się dostępne dla prawie wszystkich!
W dzisiejszych czasach jedzenie królów jest sprzedawane w każdym kiosku, w każdym sklepie. Przygotujemy gorącą czekoladę dokładnie przy użyciu tego łatwo dostępnego produktu.
Przepis na gorącą czekoladę jest łatwy, ponieważ wszystko genialne jest proste!
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny
19
%
5
g
tłuszcze
37
%
10
g
węglowodany
44
%
12
g
166
kcal
IG:
27
/
0
/
73
gotowanie krok po kroku
czas gotowania:
10 min
PT10M
Krok 1:
Krok 2:
Krok 3:
Krok 4:
Krok 5:
Krok 6:
Krok 7:
Krok 8:
podgrzej mleko. Doprowadzamy nasze pół litra wody do wrzenia. Łamiemy tabliczkę czekolady na kawałki, wrzucamy kawałki do wody, czekamy, aż się stopią, wlewamy gorące mleko, dodajemy gorącą kawę. I mieszaj, aż napój uzyska jednorodną konsystencję. Wszyscy!
podawaj, wlewając do małych filiżanek i dekorując bitą śmietaną. Można z czekoladkami). Nie ma dużo czekolady!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy